Tuesday, December 20, 2011

Pilihan henna!




Assalamualaikum&Helo beautiful readers!


Alhamdulillah setelah pening duk mencari si pembuat henna, akhirnya ketemu juga. hanya upah bayar kepada sahabat sendiri. harga nya tak tau pulak..eheh tapi takpe atleast dah ada orang tolong lukiskan henna kat jejari mulus saya ini..heh ^_^

tapi saya ada dua pilihan henna. tak tahu mana nak pilih. dua2 macam berkenan di hati. pakai dua2 satu kiri satu kanan..boleh? heha :P

b2b tolong buat pilihan untuk saya.. 

pilihan 1:


pilihan 2:


yang mana cantik di mata anda?  ^-^


Pada awalnya saya memutuskan tidak mahu mengukir inai dan hanya ingin memakai inai pada jari tangan sahaja kerana saya ada mendengar desas desus yang mengatakan hukum megukir inai ini tidak digalakkan dan agak kontroversi sehingga dikatakan haram kerana sesetengah beranggapan ia menyerupai tatoo, budaya hindi dan macam2..

tapi setelah membaca blog kina, saya tahu kenyataan itu tidak benar sesekali.
membuat ukiran @ corak inai tidak haram untuk kita..hukumnya diharuskan..
dan ukiran tersebut di syaratkan tidak melebihi pergelangan tangan dan hanya ukiran berunsur fauna seperti daun dan bunga sahaja dibolehkan..




untuk lebih yakin kesahihan nya sila klik ke link fatwa di bawah ini:

13 comments:

cikdidasyuhada said...

mintak aisyah ke wat? i like second one tu..if x mo inaikan kuku, second one lg ok.tp ig nak inaikan kuku, i think 1st one better.ehehe

mrs irmidrza to be said...

simple!! =) tp miza hanya pakai kat jari jer...hehe...

mrs irmidrza to be said...

camner cik mila buat reply kat comment ni ekk? menarik la...and kotak wish list tuh? leh share ngan miza...heheh...=) email miza leh? elqays@gmail.com....tq dear..=)

♥ p a a n i ♥ said...

saye suke yang 1st. simple n kemas :)

Sfarlina said...

no. 1 is better..nampak simple dan kemas :)

shafika fieka said...

no 1 lg better dear..simple..nnti dh pakai inai kt jari lg bertambah cantikk

K.I.N.A said...

kina suke no 1..:)

bahIRAh said...

yup, vote for no. 1 sbb simpleyet stunning..

errr..mila ni SUKSIS UTHM ke?wahahhaha malu la mcm ni..tidaaaakkk!! ade jmput Sarjan Zaiton tak utk wedding? kalau die pegi, nak jugak ikut..hihi

cik.mila said...

thanks semua..so mila pilih y 1 la :)

bahirah : yup suksis uthm..kecik nye dunia..haha..ade jmput tp kad xbg lg, srjan eton ckp klu xde aral dia prg la..boleh2 ikut la sx future MIL u..heheh

Cik Azizah said...

yup..pemakaian inai di haruskan berunsurkan fauna,bunga..yg lain corak haram..hehe

jijah pilih no 1 dear..cumel..simple jer..dulu nikah pakai kat jari je. nnt resepsi nak pakai henna gak..hehe

dhiera said...

kite suka nombor 2 tapi tak mahu ada corak setiap jari. satu jari je cukup. hehehe

Nini Mohd said...

yg 1st tu cantek. ;)

bintanghati said...

rasanya tunang kite x bg wat ukir2 ni.. hehhe..