Wednesday, September 19, 2012

Hasil Checkup 6months..

Salam readers.

Pagi tadi, awal-awal dah keluar rumah. Nak g checkup untuk 6bulan kandungan. Keluar pukul 9am, xdala awal sangat pun. Macam biasa, asben yang temankan setiap kali checkup, xda asben mila xkan g checkup sorang-sorang, hehe..gedikkan! Sebelum ni pergi checkup malam hari jek tapi disebabkan asben kerja sampai malam arini so terpaksa pergi pagi. Sampai klinik 9:30am, serah buku putih (xda buku merah sebab mila follow up di klinik swasta, klinik panel asben) then pukul 10:30 siap!!

Ni ler rupa buku putih, xmerasa nak pakai buku merah :p

Hasil Checkup :

Hb = 11 (sebelum12.2)
Berat badan = 45.9 (sebelum 43.1)
Kedudukan uri = OK
Tekanan darah = OK

Alhamdulillah, semuanya Ok..yang kecewanya Hb dah turun, sobs..doc cakap normal kalau makin besar kandungan makin turun Hb tapi jangan turun sampai 9 kebawah.Bahaya oo. Hopefully next month increase la Hb aku nih..


Hasil scan 6bulan..

Doc cakap baby sangat la aktif,  time duk scan kejap-kejap  kepala duk bawah, scan lagi duk atas pulak.
Haish anak ibu ni..aktif sangat! tapi jangan nakal-nakal dan degil tau. Biar aktif macam ibu, rajin masak, rajin kemas rumah, dll..hehe

Doc dah kasitau gender..tapi rahsiakan dulu dari uolls..next month confirmkan semula dengan doc..jeng2! suprise!!

Hopefully betul apa yang doc bagitau..InsyaAllah mudah-mudahan tercapai hasrat MIL..aaminn..


p/s : usia kandungan berapa bulan eh doc kasi jadual untuk tick baby kick tu? mila doc xda kasi pun..
dan kalau terus follow checkup di klinik swasta sampai bersalin xpekan? mean xpergi klinik gov..Please tolong jawab m2b..

10 comments:

Bazilah (^0^) said...

kalo kt KK, nurse suh start kira masa dah 7 bulan.next month kot baru doc nak suh mila tick :) ermm, bazi nye kwn2 yg check up kt swasta biasanye follow up dkt KK jgk sbb 1st pregnancy. tkt nnti last minute ada prob, swasta tolak kt gomen. tp hopefully mila sehat smpi bersalin ;)

Ryn said...

riny x scan gender lagi mila....x sbr nak g scan...nnt da nk masuk 7 bulan x le nmpk pulak org ckp...tp mase x de lg...asben selalu balek lmbt laa....hehehe...aah...ramai jugak ckp mcm tu...kalo de prob nnt..gov x terima sbb x penah follow up kt gov...tp x taula...hehehe

Riena Haiqal said...

saya bulan 12 nanti baru la g scan.. (harap2 dapat anak pompuan kali ni)... masa baby saya yang pertama, usia kandungan dah 7 bulan baru nurse suruh kira pergerakan dia..
tak pa2 kot sebab ada juga kawan saya husband dia keja offshore so tak dapat nak g check up kat klinik GOV so terpaksa g klinik swasta.. sampai la saat2 melahirkan. takder pa2 pn cuma bayaran dia mahal sikit la dia kata..

QueeN TerataI said...

Alhamdulillah.. preggy anak 1st yer? akak preggy kali yg ke-4 tp anak yg ke-2.. hopefully kali ini semuanya selamat dan berjalan lancar hingga proses kelahiran nnt...

nasihat akak for 1st baby ni better buat juga buku merah tu.. mcm ada yg rakan blogger komen kalau anything problem last minit takut swasta tolak ke gomen kalau xde buku merah agak sush & nnt kena marah.. :)

MAY said...

oh..tak merasela pki buku putih tu..sbb x cover by company.pki buku pink je..huhu...company cover utk maternity nnt je...

*baru 4 bulan..hehehe...

mOoN said...

baby gurl ea? hehehe.. sebab if rajin masak and rajin kemas umah tu mmg baby gurl la.. hehe..

:)

Kesuma Angsana said...

tahniah dan kena jaga diri & baby baik2 ye. TQ follow KA n dah follow u back 418!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kita ms pregnant pn stp kali check up msti pegi dgn asben jugak.. check up kt memana pn takpe..

Mrs Lurve said...

xpasti sal buku merah tue, tp ramai yg advice wpun check dkt private, check jgk dkt gov wat buku merah. takut nti kalo apa2 kes gov xterima kes dr private..so utk kali nie, sy pun wat buku merah jgk wpun check dkt private

Anonymous said...

If dr gov tukar private then nk masuk gov semula mmg gov reject. Tp if dr private boleh jer pergi gov. Sekrg buku merah dah tak wajib. Cuma perlu bukti check up jer...