Tuesday, September 25, 2012

Best ke jadi fully housewife?




Salam readers.

Jawapannya best sangat. Mila jenis yang xpernah bekerja mesti la seronok. Habis belajar terus kahwin camne nak berpengalaman kerja. Gatal disitu. hiks..

Sebenarnya sangat seronok menjadi surirumah sepenuh masa. Bagi yang biasa bekerja tentu bosan.
Kadangkala ada juga bosannya, sebab dah menjadi kebiasaan so bosan tu tolak tepi.
Yang seronoknya hari-hari dapat masak awal untuk suami, xda rasa penat lelah balik kerja nak fikir masak.
Rumah pun terkawal dan terkemas rapi sebab hari-hari spent masa kat rumah.
Hari-hari hanya fikir nak kemas rumah, basuh baju, masak dan lain-lain.
Part yang paling best hantar asben dan sambut asben balik dari kerja. (depan pintu rumah je)
Bagi yang dah ada anak lagi seronok sebab dapat uruskan anak-anak sendiri.
Macam mila masih tidak berpengalaman untuk uruskan anak sendiri.
Tahun depan insyaAllah..kalau masih menjadi seorang surirumah sepenuh masa..

Tapi dalam masa yang sama mila pun duk cari kerja. Bukan bosan tapi niat nak membantu parents dan suami.
Kalau diizinkan Allah lepas bersalin baru nak fikir cari kerja sungguh-sungguh.
Mila juga ada kelulusan so tak patut kalau tak digunakan sebaik mungkin kelulusan itu.
Time belajar bukan main duk perah otak nak jawab exam, presentation dan projek akhir bagai last-last tak kerja. Kesian parents sendiri kan. Selagi tak dapat berbakti dengan mak ayah hasil kerja sendiri selagi itu la mila tak rasa dapat menjadi anak yang sempurna. Lain orang lain pendapat kan.
Nak sangat dapat berbakti kat mak ayah. sobs..

Suami bukan tak mampu tapi kata orang apabila ada duit poket sendiri so kita perempuan ada kebebasan nak bantu family sendiri. ye dak??
Nak mengharapkan duit suami je kesian sebab suami pun kadangkala ada tangunggan sebelah keluarganya kan. Tak sama dengan kebebasan memegang duit sendiri.

Hopefully, lepas bersalin ni ada la rezeki mila untuk bekerja. Nak juga rasa menjadi wanita bekerjaya camne. hiks..

Alhamdulillah bersyukur sebab Tuhan permudahkan rezeki anak untuk mila dan suami ^_^

18 comments:

Ryn said...

in-allah ade rezeki utk mila nnt...rezeki anak...:)

Riena Haiqal said...

InsyaAllah mana tau lepas bersalin nanti ada rezeki utk bekerja..
tapi saya lepas bersalin nanti tgk la mungkin bekerja sekejap lepas tu nak jadi surirumah sepenuh masa dah..

MAY said...

i/allah..teringin jugak jd housewife..tp takut boring dok umh..sbb selalunye cepat boring.keje je la...cukup bulan dpt duet..hehe..tp mmg pening pun..ari2 pikir balik keje nak masak pe kat laki..penat tu mmg penat..tp suami lg penat cr rezeki nak tgung wife kan...so,positifkan diri je..=)

Nurul Husna said...

ada rezeki mila nanti...cuma lmbt dgn cpt jek... :)

♥ ROS ♥ said...

Insyaallah ade rezeki... Ros ni lagi la gatai, lpas spm trus kawen... Kihkih :p best jd fully housewife, anak suma depan mata... Tp bab kewangan tu kurg skit la... Byk bgantung pd asben, tp asben tak bg ros bekerja... :)

Mrs Lurve said...

pernah jgk ckp pd hubby, tingin nak jd fully housewife..boleh lak beliau ckp nti tiap2 tahun ada anak aisehhh..

eMMe said...

Salam Kenal Pn Mila,
Terima kasih sudi singgah blog saya..
singgah balas n folow blog Pn Mila yea..
take care!

ciksusu said...

maybe rezki lepas keje lepas dpt anak kan ;)

~misshuny~ said...

insyaAllah ada rezeki mila nanti..niat yg baik mesti Allah akan perkenankan..=)

Zurae said...

Insyaallah ade rezki anak nanti..dapat la keje tu..
Tapi kebanyakkan suami ni suka isteri duk umah bersama anak...
Macam hubby zuralah... tapi sayangla nak benti keje...huhu

Brilliant Marjan said...

sy pn tgh cari kerja sesuai dgn kelulusan yg ada..skrg kerja xikut kelayakan tp itu rezeki buat masa ni..hubby pn dh tau sy xsuka nk harapkan dia je..sbb sy nk balas jasa parents..as u said la..

tp tetap syukur dgn apa yg ada..rezeki baby kami...insyaAllah, sy pun harap dpt kerja yg bagus & rezeki makin bertambah next year..

Shakina Farhan said...

Betul3..jd surirumah sgt best..tertubuhnye theshopablog utk belanja diri sendiri..hehe..tlg gak la suami dgn xmghabiskan duit die..haha

Gadis said...

same la ngan Gadis..
dah bersalin ni..nnti dah sihat n ok mmg nak cari kerja..
niat nak bantu family n nak pegang duit sendiri..

tapi jadi fully housewife mmg seronok sgt2..=)

nur anis said...

insyaallah..ada rezeki nanti..orang kata, rezeki anak ni murah..^__^

eyndayusoff said...

Akak jadi housewife sejak habis berpantang anak pertama... now dia dah 11 tahun... tak pernah boring hidup sebagai housewife... mungkin sebab pengalaman akak masa keje dulu tak menyeronokkan hehe... stress dgn keje, malas nak citer... pendek citer bertambah tenang hidup lepas berhenti keje... tapi lain org lain pendapat & kemahuan... kalau hasrat nak keje, sementara masih muda, teruskan... janji boleh bahagikan masa antara keje & family...Insyaallah dipermudahkan segalanyer ;-)

Bazilah (^0^) said...

bazi yg keje nih teringin nak merasa jd housewife hehe. Tp betul ckp mila, kalau bekerja dpt jgk bantu mak ayah sendiri :) insyaALLAH ada rezeki mila nnti..

~♥ iella ♥~ said...

mcm best ja tak keja. tak payah nk susah payah kluar pg2 nk drive terkejar2 punch card lg.. balik keja jln jam..adusss.... Nk cuti duk umh 2 bln bleh??? hehe

QasehnyaRania said...

insyaAllah..ada nanti,rezeki utk ank org kata ;)