Friday, September 14, 2012

Dinner...Maggie Ketam!




Salam readers.

Semalam punya cerita. 
Semalam mila tak masak, bukan malas tapi lauk-lauk mentah dah habis. Alasankan.
Kebetulan pulak, makcik hubby ajak makan kat luar dengan geng2 office dia. Hubby macam nak tak nak tapi mila ajak jugak alasan sebab tak masak. Hubby pasrah.

Lepas solat maghrib, berdesut keluar sebab nak singgah Tunas Manja beli barang dapur sikit.
Settle beli barang so gerak la ke lokasi tempat makan.
Lokasi kami Tanjung Lumpur, Kuantan.
Ingatkan beberapa kerat je kawan makcik rupanya hambek mau dekat 10 kereta.
Masuk kedai makan, camtum-camtum meja gedabak jadi panjang giler.

Time tu dah hampir pukul 9pm.
Kalau ramai ni nampaknya pukul 10pm belum tentu leh dapat makan. Bisik aku kat makcik.
Tunggu punya tunggu eh 15minit dah siap.
Sikit2 diorang mai antar makanan yang dipesan.
Yang jadi cepatnya sebab kami semua order ni je....


Maggi Ketam

Kalau order lain-lain makanan confirm 15-20minit xsiap lagi. Paling kurang 1jam. ye dak?
Rasa maggi ni, not bad laa..
sebab ingredients dia tak rasa asli macam maggi kari yang kita duk buat.
Kuah nya pekat-pekat masam gitu. Suami mila xgemar, katanya bukan taste dia.
Lain orang, lain tekaknya..

Mila suka magginya tapi kureng ketamnya. Sebab, ketam tu dia masak asing-asing ngan kuah maggie so xrasa la manis isinya. Rasa ketam yang direbus kosong gitu je..sadiss..
Bayar mahal u..15hengget satu kepala + air.
Kira lumsun terus kalau ada lebih or kurang.

Eh, mengandung elok maman maggie x? hehe ^_^

10 comments:

Suria said...

sedapnya maggie tu mila..
suria gile teringin nk mkn maggie dh lama tp disekat..emm..

Ryn said...

riny pon mmg x ade megi....so ssh la nk mkn megi...kalau g kedai x brani pulak nk tempah megi..nnt asben mesti x bg..tp ikutkan ht..megi kosong pn da lame teringin nk mkn...hehehehe..ketam tu nmpk sedap la mila....:)

Zurae said...

Saya pun amat suker meggi... tapi sekarang dah kurangkanla... Sepanjang mengandung ni dh 2x kot makan meggi kat kedai hehe, tp cakap kat orang tu xnk pakai rempah meggi.. Jadi meggi sup biasa je ;)

Bazilah (^0^) said...

ada yg kata x baik ada kate mkn jer hehe. tp bazi rs tak baiklah mila, jgn amalkan selalu yer. suami bazi mmg x bagi lgsg mkn maggi sepanjang preggy nih huhu

puan.mila said...

@suria : not bad la sedapnya...nti klu mengidam kena mkn jgk skit..bg lps mengidam tu..

puan.mila said...

@ryn, zurae, bazi : since preggy mila dh 3,4 kali mkn kot..hehe..xdela mkn selalu, hubby pun mmg xgalakkan..

Asz Miza said...

Wah sedapnye maggi ketam tu Mila..semalam pn i baru makan maggi goreng..last2 preggy ni asyik nk makan megi je..haha

~misshuny~ said...

sedapnye nampak megi tu mila..hihi....ade kata XLEH MAKAN TIME PREGGY...tp ade je yg makan..eheh

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Skrg ni mmg tgh musim org mkn megi ketam ye Mila, td nampak member FB tu pun upload pix yg seiras ni, sangkakan u ada dlm frenlist I. Terkejut sekejap. Hehe..

nik ros said...

tak penah lagi makan maggi ketam.nampak mcm sedap jea :)