Thursday, November 8, 2012

Perineal Massage




Salam readers.

Apa itu Perineal Massage?
Dah tentu mommies or mommies to be tahu tentang massage ni.
Eh ke ada yang masih tak tahu?

"Perineal Massage ialah urutan permukaan faraj sebelum bersalin"

Aku sejak awal preggy dah tahu massage ni melalui pembacaan tapi tak pernah pula mencuba.
Perineal Massage ni boleh dilakukan sendiri atau dengan bantuan suami.
Apa kata guna pakai bantuan suami korang, boleh mengeratkan kemesraan dan kasih sayang antara korang suami isteri. Ecehh..

Kenapa perlunya Perineal Massage?
Kebarangkalian koyakan pada Perineal dapat dikurangkan.
Kerana antara 40-80% dan 2/3 daripadanya memerlukan jahitan.


Bagaimana melakukan Perineal Massage?
Menggunakan 1 atau 2 jari.
Lakukan sendiri di rumah, 1-2 kali sehari sebelum 4-6 minggu tarikh jangka bersalin.


Risiko pada kandungan?
Tidak ada.
Tidak menyakitkan.


Tatacara Perineal 'Massage'
Mom to be boleh ke link Hernyzar Helmizan
 Ada cara dan gambar yang jelas lagi detail. Aku macam segan nak post gambar ituuu. hiks


p/s : Hope membantu M2B!!


17 comments:

4feet8 said...

nak ke link tu pun mcm segan juga..tapi nantilah, lepas kahwin n kalau nak bersalin esok2..takper2, sy kena save link entry awk yg ni..hehe

Zurae said...

tu ar... tau jugak pasal tu... tapi belum jugak buat2 lagi huhu

tq mengingatkan...

FarizAtie said...

atie tgk dr blog nernyzar helmizan tu mcm seram je nak buat urutan tu ..T_T

Dhiera nadhirah said...

klo mila xcakap pasal ni, kita xtaw. ngee

Mrs Lurve said...

azie pun baru tau hehehehe..boleh simpan utk rujukan nti..

Lovely Love.. said...

mila..kite dah dapat bygkan wat massage tu..rasa ok kot..cuma nak dapatkan massage oil yg sesuai la kan...apa yang selalu org guna ekk...?

puan.mila said...

@4feet8 : boleh2..pakai entry ni after kawen ye :D

puan.mila said...

@zurae : meh sama2 kita amalkan :D

puan.mila said...

@atie : xleh seram2..time ni la kena blajr semua bnda..hihi

@dhiera : leh la praktik lps ni kan :p

puan.mila said...

@azie : boleh2..selamat berurut ye :)

puan.mila said...

@lovely love : common org guna mnyk zaitun..mgikut sumber jgn guna baby oil dll..mila pun guna minyak zaitun safi tu je :)

sarahhernyzar said...

as'salam dear.. thanx for linked my lil munchkin blog. hope that blog help m2b out there. :)

happy sharing darla. XOXO~!!!

aizu's life said...

seriously.. org mmg x tau pn pasal ni.. thanx 4 da info..
erk.. cam segan.. huhu

mrs gold said...

ooowwhh..ada urutan ye..nak try la nanti :P

Aisy Nasiha said...

Ooooh.. Akak dh anak dua tapi baru tahu hari ni pasal urutan ni.. Dh xda rezki nk bersalin normal, nk bt mcm mana..redha je la

izfanora said...

wow ! urutan.. segan lah pula..

QueeN TerataI said...

dulu mmg xtau psl urutan ni.. lps bersalin anak yg 1st baru tahu dari bidan yang urut sewaktu dalam pantang.. InsyaAllah akan dipraktikkan urutan ini utk anak yg ke2 ni... ;)