Monday, November 19, 2012

Antara pilihan feeding bottle...




Salam readers.

Ohh! feeding bottle pun duk rambang mata nak pilih.
Kejap berkenan yang itu, kejap pulak berkenan yang ini. haish
Tapi dalam banyak-banyak brand, aku duk berkenan tiga brand ni jek.

1) The First Year
2) Tommie Tippee
3) Philips AVENT 
Kalau duk tengok review2 dari mommies yang pernah guna feeding bottle kat atas ni so far semua bagi feedback yang bagus.
Semua ada pro dan kontranya. Eh gitu pun ada?
Sebelum ni aku dan hubby dah decide nak beli starter set The First Year. Cam gini..
Harga pun murah rm70++


Yang berkenan nya sebab konsep breastflow nya.
 "baby hisap baru susu akan keluar, kalau tak hisap, susu takkan keluar"
Faham??
Selamat untuk baby dari tersedak susu.
Meh tengok gambar nya. sumber dari sini
 Air yang bertakung kat nipple. Kalau tak dipicit xkan keluar.

Tengok, kalau dipicit baru la airnya keluar.
Flownya pun xlaju.

Camtula konsepnya.
Botol ni menggunakan dua lapis puting.
Puting yang luar sangat lembut. Feedback mommies lain la :p


Kalau nak tahu review dari aku kena tunggu baby aku keluar la, hehe
Itu la antara sebab aku duk berkenan TFY ni.


Dan Tommee Tippee pun aku berkenan jugak.
Aku tak survey sangat pasal review botol ni sebab ramai yang mommies cakap ok.
So bagi aku memang OK sangat la kang, hehe
lagi-lagi botolnya cute gemok-gemok pendek gitu, haha
Dalam list aku jugak nih..kita tengok...


AVENT pulak suami aku yang duk berkenan. Aku ikutkan aje.
Tak ikut kang merajuk pulak, hehe
Review mommies lain untuk Avent bottle pun OK juga.
Jadi aku pun tak survey sangat la.

 So camne??
Haa kang dah pening..
Ish xkan nak beli ketiga-tiga brand ni kang. Kopak duit laki aku.

Sebenarnya dah ada solutionnya. Terjawab pun setelah aku duk tanya pasal feeding bottle dalam satu group ini.
Ramai mommies yang advise kat aku tak payah beli starter set feeding bottle.
Aku tanya la kenapa??
Kata mereka, sebab baby ni kadang-kadang memilih untuk feeding.
Tak semua botol dia akan nak.
Kalau baby nak terima semua nipple botol syukur la.
Kalau baby refuse camne?? agaga..gigit jari nanti.
Eh ada betul jugak tu.


Jadi solution aku, beli botol dengan loose item je. Rugi sikit xpela.
Dah cakap kat suami, dia pun setuju kan aje. 
Dah settle, lega..

Next week nak g beli feeding bottle.
Mungkin pilih 2 antara 3 brand kat atas.
The First Year dan TT
atau
The First Year dan Avent.
Nak jugak The First Year!! heheh
Tunggu aku review k!
^_^


17 comments:

Cik Puan Tqah said...

the first year tu cm best..br first time dgr..hihi..tqah lom preggy..dok usya2 je..suke..xsbr nk preggy

Riena Haiqal said...

saya kasi pakai anak saya Tomme tippe jer... memang terbaik juga

Mrs Lurve said...

azie pun blm pnh dgr gak nama first year tue..ramai jgk yg pesan jgn beli starter set..mcm yg mila ckp tue la, takut baby memilih botol nti. tp bila tgk set utk newborn geram huhuhuhu... stkat nie dlm pilihan tomme tippe, avent dan momma...nuk pun suka jgk hihihi

Suria said...

the first year tu cam menarik! serius jakun first time dgr..hehe

suria bru start survey..kui3

Aeen said...

saye ade gak pkai botol firt year ni..breast pump saye pun gune first year gak..so far ok la..puting dy pun lebih kurang cm puting bdn kite..so baby x confius..so far bby skg gune first year punye botol n avent..:)

Zimie said...

last week pun zimie pening2 mana satu brand nak beli haha last2 sampai ke sudah x beli pape..

tapi TT tu comel kan :p

Munnafendy said...

yup, sy pun setuju dgn the first year tu!

erna said...

awal kelahiran iman, erna bagi iman guna botol first year. memang best. tapi, bila iman mula refuse puting ummi dan puting botol, terus bertukar ke botol MAM. kini tiada masalah lagi :)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Vote for TFY!!

Even Aidi skrg dah guna TT, tapi masa 6 bulan pertama dulu dia guna TFY dan memang best. TFY memang sangat sangat sesuai utk baby newborn. Sangat!

Mcm TT, even kita guna puting newborn pun, flownya x cantik mcm TFY. Kadang kalau kita telangkupkan botol, susu masih keluar. Kalau baby dah besar sikit 3 months ++ okey kot guna TT. For newborn, guna TFY. Plus the TFY ada penutup botol dia sendiri (bukan puting). So kalau nak simpan breastmilk dalam freeze mmg sng. Tak payah transfer-transfer botol lagi dah. Just gantikan penutup tu dgn rim and puting. Siap!


Avent sy tak pernah guna..tak dapat membantu. Hehe.

Hana Soffelia said...

Dulu, masa preggy, hana beli 1 set tomme tippe. TAMAK. hehe sekali naurah tak suka hisap teat gtu. Then beli MAM, dia boleh trima. Buat kesimpulan sendiri, baby suka hisap teat mcm miss b kita, so beli teat NUK and fiffy yg mcm miss b. So, tak ada mslh dh nk feed guna botol.

Allene said...

lin pkai avent ngn tt. tp avent tak best... :D

~ NANA ~ said...

yup beli yg loose item je...i hari tu beli 2 je botol TT & sampai skrg pakai lagi yg tu...hehe

Ema Yusof said...

Mila...kalu mum plan nk bf dkt baby..bek mum pakai TT..coz puting dia kan like nipple kita..hoho, anak aku ngada nk yg tue..tapi,kalu mum plan nk ada skali breast pump kan, ak suggest pkai MEdela freestyle...member aku ckp yg tu best, senang nk pump g memana..aku plan nk beli set tu ler..cause aku tgk TT punyer bpump xtahan sgt..kualiti x bape sgt..tp botol dia mmg cute...anak ak selesa.bg botol len..reject..

Wawa said...

pakai brand anakku ngn kiko je. hihhi. teringin gak nak pakaikan tt, avent atau 1st year ni. tp dah naila ok je, malas nak beli.
tp anak ke-2 nti nak try beli. hehehe. ;p

Zurae said...

Zura skrang pun tengah pk2 nak beli botol susu mana,,, berkenan botol susu MAM.. sbb dapat respon positif dari kawan2... tapi betullah tu jangan beli 1 set... beli lain2 jenama... try n error...

My Life's Journey said...

Bestnya baca tentang botol susu ni ..umi pun tak tau ..nak beli botol mcm mana ..baru ada 2 botol tt .. nak beli jenama lain ..takut membazir .. tak beli takut tak cukup .. binggung umi.

Bazilah (^0^) said...

thanks kongsi psal ni mila :) bazi baru nk mencari feeding bottle utk baby maryam. nk kene ajar dah kot, sbb lagi sebulan nk start keje dah :(