Friday, November 2, 2012

Baby items so far..




Salam readers.

Usia kandungan dah 30w tapi baru sekarang nak update baby items. 
Sebenarnya segan nak berkongsi sebab baru sedikit keperluan baby yang aku beli. Lambatkan?
Tapi takpe slow and steady.
Beli sikit2 lama2 berlambak la kan, hehe
Lagipun aku hanya beli mengikut keperluan bukan kemahuan.
Kalau nak ikut kemahuan memang botak la laki aku.
Hanya beli mengikut keutamaan dahulu seperti,

Set tilam dan bakul bayi

pic dari google
Aku punya pun sebiji dengan gambar ni yang beza cuma warna dan kartunnya.
Beli dengan harga rm130 kat Kelantan. Murahkan?
Tilam kekabu tau! Tebal sangat!


Long Pants&Sleeve

Baju untuk pakai malam. 
Dah beli 3 pasang. Memang kena tambah lagi.
Short Pants&Sleeve
Baju pakai siang. 
Dah beli 5 pasang. Macam nak tambah lagi sebab aku baru perasan kesemua yg aku dan asben beli xda lengan. lol
Mitten&Booties

Yang ni dah ada 7pasang. Macam dah banyak. Perlu tambah ke?
Tapi kalau masuk kedai then tengok yang berkenan aku rembat je :p


Lampin, Selimut & Barut

 Selimut dah beli 1. Nak tambah lagi 1@2.
Lampin aku beli 1pek/10helai dapat harga rm25. Yang ni plain je, macam nak tambah yang printed 1pek :p
Barut beli yang siap je. Tak sempat nak cari orang yang jahitkan. Dah ada 4 helai, nak tambah 8helai lagi.
1pek barut tu ada 2helai. rm6/1pek.


A-B-D Pureen

Yang ni aku beli rm19.90.
Tak tahu mahal or murah?? Rembat je.

Ok, so far barang-barang ni je yang aku beli. Memang banyak lagi perlu dibeli. InsyaAllah sempat la.
Misi hujung minggu ni nak beli tuala baby, baby toiletries, diapers bag, newborn pampers dan botol susu.

Bagi aku baby cot, breast pump, stroller boleh di beli kemudian after bersalin.
Baby cot aku sendiri tak prefer sangat sebab bimbang tak pakai lama. Contoh dah ada, macam abang aku, beli eksited bukan main last2 pakainya sekejap je. Anak dia lebih suka tidur buai.

Breastpump pula kena tengok production susu selepas bersalin camne. Lagipun takat ni aku kan housewife so insyaAllah xda masalah nak bf kat anak nanti. Hopefully aku dapat fully bf. Semangat nih!!

Stroller pun pikir kemudian. Suami aku cakap beli yang penting je dulu.
Baik abang! Isteri mu menurut perintah.

Ok, itu je yang dapat aku kongsi. Lain-lain aku up kemudian ye.
Till then!

13 comments:

Aisy Nasiha said...

beli sikit2 tk pe... kalau beli baju baby, jgn bli byk yg saiz newborn, baby cepat besar nanti rugi pakai sekejab je.. tuala nak kena ada 3-4, ikut pglaman saya, baby kalau lelaki selalu kencing masa nk pakaikan baju...
minyak yuyi jgn lupa, kot kembung..

erna said...

erna dulu pun lambat shopping barang iman. usia kandungan dah 8bulan baru mula shopping betul2 tau.xpe..plan plan asalkan terancang dengan baik :)

Mrs Lurve said...

mila..murah btl set tilam kekabu tue, dpt tue seme ke dgn bakul dan raga baju tue..memg murahla,kalo mila fully housewife okla xyah nak beli lg bpump..jimat dh kat situ..suka tgk mommy yg duk cite sal keperluan baby nie..leh amek pengalaman..

Cik Puan Tqah said...

wah..excitednye kan.kene allocate betul2 duet kann

♥ Wina ♥ said...

comelnye set tilam kekabu tuh!

Allene said...

ok la ni. lin dlu bersalin 37 w. bnyk benda tak ada lg. Tp ok la. anak sulong bynk dapat hadiah.. kan da jimat. klu beli awal2 rugi. :D

Nurul Husna said...

cantikla set tilam tu...kat kelantan mmg murah...

Ryn said...

seet tilam tu sume buat sendiri...tp murah sgt kn hrga tu....:)

x pe...lmbt lg mila...slow2 beli..:)

Cik Puan Rara said...

wow dh 30w,moga semua berjalan lancar dear!

Nisah Mat Noh said...

sikit2 lama2 jd bukit kan.. x
beli ape yg perlu .. baby cepat besar :) nnti dah besar lain pulak pakaiannya.. Take Care :)

IdaShazana said...

Sukanya bila shopping brg baby

cikdidasyuhada said...

comey gile set tilam baby.! :)

(^-^) ieYoe (^-^) said...

cari baju lubang2 banyak sket..hehe...