Sunday, November 11, 2012

Tips Memilih Pakaian Bayi




*post berjadual!

Salam readers.

Tips ni aku kongsikan dari fb Kak Engku Bidan Bersalin.
Pada mommies to be yang masih duk pening-pening nak pilih baju baby, meh stop kejap baca nih.
Nasib la aku dah beli so xdala nak pening-pening lagi. Eh dah siap basuh tau! :p


Antara tipsnya :-


~ Pilih yang besar, melainkan kalau bayi itu pramatang.

~ Cari pakaian yang merencat api untuk keselamatan bayi.


~ Pilih pakaian yang mempunyai butang katup / zip bagi memudahkan anda menyarung dan menanggalkan pakaian bayi.


~ Pastikan bukaan pakaian pada leher, tangan dan kaki tidak terlalu ketat.

~ Sentiasa memeriksa pakaian bayi anda berada dalam keadaan baik - tiada butang tertanggal atau tali / reben panjang yang boleh membuatkan bayi tercekik.

~ Beli pakaian bayi ketika ada jualan murah kerana ia lebih menjimatkan.


~ Basuh semua baju, cadar, tuala dan kain bayi sebelum kelahiran bayi.
 
 
*Baju baby murah takpe asalkan materialnya berkualiti, tips dari aku sendiri..hehe
Jadi kena bijak memilih dan membeli!
 
 
 

8 comments:

Zurae said...

Wah dah siap mendobi baju...jeles hehe...
Zura belum complete membeli nanti baru nak basuh sekali harung....

Tips yang berguna ni...thanx :)

IntaNBerliaN said...

a'aa sy pun beli yg besar sbb abby ni cpt je membesarnya :-)

Munnafendy said...

awk...agaknya berapa kos yg diperlukan utk psediaan smbut bayi ni eh???

4feet8 said...

haah, leher besar..sbb kalau baby tu gebu, kesian mcm tercekik je nanti..

puan.mila said...

@zurae : bsuh awl2 sbb xda la pnt sgt nnti..

puan.mila said...

@muna : depends ssorg tu brblanja..kalau mila so far dh mmbeli cecah 500 gak tp mila beli ikut kutamaan dn kpeluan je dulu..ada org cecah 1k++..tgk apa y dia beli la..:)

MAY said...

TAK BELI LAGI BAJU BB!HIHI

Mrs Lurve said...

owh...terujanya nak beli baju baby