Tuesday, November 27, 2012

Checklist barang baby




Salam readers

Alhamdulillah, baby checklist dah hampir complete. Tak tau nak kasi berapa % dah settle. Pandai-pandai la korang tengok. hiks. Mendobi pun dah settle.
Ambil mood nak packing jek. Tunggu nak balik kampung mid of disember nanti so boleh la packing sekali harung. Aku akan bersalin dan berpantang kat kampung.
InsyaAllah hopefully dipermudahkanNya.


BABY CLOTHING

Long Sleeve/Pants (5pairs)
Short Sleeve/Pants (5pairs)
Rompers (5pcs)
Legging/Baby tight (4pcs)
Mittens & Booties (7pairs)
Barut (12pcs)
Topi (1pcs) - beli lagi!
Napkin/Lampin (10pcs)
*Baby bib
*Stocking

BABY NURSERY

Bedding Set (Kekabu)
Bumbee Bee Pillow (Bantal Karipap) (1pcs)
Blanket (2pcs)
Mosquito Net
*Baby Cot

BABY CARE/BATHING

Toiletries (Shampoo, Lotion, Baby bath, Powder)
Bath Towel (2pcs)
Small Towel/Sapu tangan (7pcs)
Cotton Buds (1pack)
Cotton Balls (2pack)
Wipes Tissue (1pack)
Bathtub/Basin
*Nasal Aspirator
*Minyak Yuyi/Minyak Telon/Vapor Balm
*Thermometer
*Nail Clipper

BABY DIAPERING

Newborn Diapers Momypoko (1pack-48pcs)
Changing Mat
*Diaper Rash Cream
*Tissue


BABY FEEDING

Feeding Bottle - Avent 4oz/9oz
Bottle & Teat Brush
*Breast Pump (manual) - tengah survey!
*Milk Storage Bottle
*Milk Storage Bag/Plastic

BABY TRAVELLING

Diaper Bag
 Nursing Cover
*Car Seat
*Stroller
*Baby Carrier
*Thermos


IBU CARE

Sweater/Jacket (Pakai yang dah ada)
Maternity Pad
Socks (Pakai yang dah ada)
Massage Oil
Slipper (Pakai yang dah ada)
Clothes (Kain Batik, Kemeja, Tuala etc)
 Girdle/Bengkung (Pinjam kakak)
 *Confinement Set/Set Berpantang - Shaklee & Nona Roguy (nak place order!)
*Disposable Panties
*Nipple Cream
*Nursing Bra
*Nursing Pad (washable)
*Nursing Pad (disposable)
*Nipple Cream
*Nursing Pillow 



Baby items xbanyak yang belom dibeli, yang penting/wajib semua dah dibeli dan ada yang gunapakai yang akak aku punya jek. Lega. Dah banyak yang settle!
Tapi list untuk aku belom complete semuanya. Masih banyak bertanda merah. InsyaAllah sempatla.
Items yang bertanda (*) keperluan yang perlu dibeli sebelum bersalin, insyaAllah masih sempat. Manakala items (*) keperluan yang aku consider boleh dibeli after bersalin. Sekarang beli yang mana penting jek. Itu nasihat suami aku. Ada betulnya kang? hehe. Items (*) aku abaikan. Mungkin tak beli kot tapi saja listkan kat sini kot-kot boleh wat rujukan untuk mommies to be lain.

Jimat cermat selagi mampu. Membeli ikut keperluan bukan kehendak dan nafsu. hehe
Setakat ni aku membeli tak sampai 500hengget. Jimat tak??

Oh ye, sesiapa nak checklist baby (complete) in Microsoft Excel boleh drop email kat komen ye.Aku pun amek dari Kina, malas nak list sendiri, hehe

14 comments:

Mrs Lurve said...

xsmpai rm500, jimat jgk! azie yg duk survey2 nie pun dh lebih dr nilai tue..owhh..mayb sbb masuk bpump sekali kot, nk try manual jgk dulu

Hana Soffelia said...

Rindunya saat2 buat checklist baby. Seronok and excited. ^_^

♥ Wina ♥ said...

selamat bershopping untuk baby!

Ryn said...

samela kite mila...beli yg penting je dulu...yg lain boleh beli lepas deliver nanti.....:)
betol2...ryn pon abes dlm 600 ++ je..jimat selagi boleh kn..:)

najwa's said...

hehe seronoknya dapat baby. =')

erin moshimoshi said...

wahhh semngat rasa kan ...

mrs gold said...

jimat ye..Selamat bersalin nanti :)

Syima Syaz said...

better beli breast pad yg pakai buang je...takde masa lah nanti nak basuh + benda tu kecik, leceh

picairin said...

Salam.. Mila.. nak checklist.. hehe.. emelkan ya.. syafiqahsaidun@yahoo.com
thanks mila =)

azizah :) said...

syukur lah settle checklist ni yer kak mila...tinggal baby keluar je kan.. seronoknya...

apa2 pon jijah nak checklist tu boleh even tak beranak lagi saja kumpul koleksi n bila preggy nanti blog kak mila jijah jejak :)

ni email ziezah_misi88@yahoo.com

Munnafendy said...

nak!! emel kat sy eh: :)

poca_hontas87@yahoo.com

azizah :) said...

tq mila.. jijah dapat sudah :)

Anonymous said...

Salam

boleh emailkan kt sy list tu.
terima kasih.

email: masrurah.hairudin@gmail.com

masrurah

Nur Hazwani said...

nk checklist gk la..blh tlg emelkn kt wani? hazwanicmn@gmail.com..
x beli pape pn lg..dh 26w..aiyak..cuak2..