Monday, November 26, 2012

Kenapa hampir seminggu aku tak update blog?




Salam readers.

Ada yang rindu aku tak? 
Mesti ada yang tertunggu cerita pasal pregnancy aku kang? *terperasan pula :p
Eh..eh aku belom beranak tau, kot-kot la ada yang pikir aku dah terberanak sebab lama menyepi.
Aku selalu pohon doa dariNya jangan percepatkan atau perlambatkan waktu bersalin aku.
Biar la ngam-ngam dengan due date nya. Tapi kalau awal seminggu or 2 minggu its normal kang?

Kenapa blog aku lama tak berupdate?
Jawapan nya sibuk k! Ala aku bukan dah ada anak kecik pun. Memang.
Aku sibuk kat kampung laa. Minggu lepas hampir seminggu duk kat kampung.
Suami tinggalkan..sobs2!!
eh..eh tipu!

Sebenarnya suami aku pun ikut sama balik kampung.
Sebabnya parents dia dah balik haji. Alhamdulillah PIL aku selamat sampai ke rumah.
Aku suka kalau orang terdekat dengan kita pergi haji atau umrah, sebabnya dapat gift dari dorang, hehe
Aku dan suami dapat jubah, tasbih, gelang, cincin dari dorang. Ada lagi tapi lupa.
Kurma, kismis, kekacang, choclate, buah zaitun toksah cakap ler, duk makan je kami.

Dah alang-alang balik kampung, aku pergi berurut bidan jugak.
Lega yang amat sebab for first time berurut seluruh badan.
Mak aku bawa g berurut, katanya nak baiki semua urat-urat sebelum bersalin. Macam nak ringankan badan kita la.
Lepas tu tukang urut rasa jugak perut aku, kepala baby dah kat bawah. Alhamdulillah.
Harap-harap baby kekalkan position camtu la.
Eh tapi yang buat aku confius, tukang urut cakap aku dah hampir cukup bulan sebab kepala baby memang dah kat bawah sangat-sangat. Terus cuak aku.
Pelik, tapi ikutkan due doctor lagi 6minggu ++.
Ermm aku tanya akak aku, boleh pakai ke kata-kata bidan tu??
Akak aku cakap, kalau dia ikut apa kata doctor.
Dia ikut date pada scanner doc, mean kalau kita scan baby kang selalu ada date juga.
Due date aku kat situ 8/1/2013. Tapi doctor cakap, keberangkalian untuk deliver awal mungkin ada.
Kalau deliver awal maka anak aku tak jadi la baby 2013, huhu

Aku jugak dah buat 1st checkup untuk 8bulan kat Pusat Perubatan Intan Terengganu.
Siapa-siapa orang Kuala Terengganu mesti tahu pusat bersalin swasta ni.
Aku dan asben plan nak bersalin kat sini. Company asben cover with ING. So laju la kami grab :p
So far semuanya ok kat sini, doktor pun ok.
Yang sukanya HB aku mencanak naik 14.9. Terkejut beruk deng, haha 
Petua nak kasi HB tinggi, banyakkan makan jambu batu, minum susu kambing dan air kelapa muda
InsyaAllah menjadi.
Lepas tu aku makan je macam biasa. Dan jangan skip makan obimin dan apa jek vitamin yang doktor kasi.


Eh apa lagi ye nak typing?
Oh semalam aku g tambah shopping barang baby.
Barang baby dah kira complete la. Mendobi pun dah settle. Suka!!

Okeh, lain entri la aku up baby items.
Karang berjela lak kang.

_Stay tune_

10 comments:

Allene said...

excitednya dia.. :)

Zurae said...

Agak2 sape dulu antara kita yang bersalin ni.. hehe...
Zura Insyaallah nanti bersalin kat hospital Nur Zahirah je..
Bila balik kg? Zura mayb time krismas tu start amik cuti... Time tu dah 38minggu... Risau kot xdan nak balik Trganu...

Mrs Lurve said...

tingginya hb 14.9, azie setakat nie ok lg hb..pe2 pun kena bersedia dh, ofismate azie lahir baby dia 3minggu awal dr due date..alhamdulillah, sihat elok

4feet8 said...

tak sabar nak baca entry baby..yeay.. :)

Ryn said...

kat opis riny ni sume nye bersalin dlm 37 weeks ++ je..x sampai pon due date...cuka pulak rasenye..kalau 37 weeks da deliver...ade due minggu je lagi utk riny bwk bby dlm perot ni...takut....huhuhu

QueeN TerataI said...

Queen pun lama dah x update blog.. hehehe bz juga.. ;)

♥ Wina ♥ said...

all the best ye dear & semoga dipermudahkan segalanya :)

MAY said...

sy da stop mkn obimin!bl mkn je nk muntah.wek..now mkn vit shaklee je..

puan.mila said...

@allene : sangat excited :D

@zura : xkisah mana2 dulu, janji dua2 selamat melahirkan eh..hehe
bila balik mid of disember kot, suami ckp cmtu..jgn blik lambat2 kang terberanak kt kl kang..:p

@azie : tula, kalau awl 2,3 mgu ok lg kot..jgn trlalu awl plak..

@4feet8 : wait ye! :D

@ryn : insyaAllah moga dpermudahkanNya ok..byk2 bersedia :)

@Queen : meh update sesama :D

@wina : thanks dear :)

@may : mila so far mkn obimin xda muntah2 lg..Alhamdulillah :)

azizah :) said...

wahh.. bagus tu kak hb 14.. memang takde masalah bersalin nnti :) insyaAllah jijah doakan semua berjalan lancar yer..