Tuesday, October 16, 2012

Kenapa makan tak pernah nak rasa kenyang?




Salam readers.

Sejak nak habis second trimester ni macam-macam hal pulak perut nih. Kerja nak makan jek 24jam.
 Makan pulak tak pernah nak rasa betul-betul kenyang. Kejap nak makan ini, kejap nak makan itu.
Macam pagi tadi dah makan dua ketul roti bun, tapi itupun rasa belum memadai. Tambah pulak makan biskut kejap ada kejap xda (chipsmore laaa).

Pastu pukul 11 lebih makan nasi, nasi dengan lauk lebihan semalam jadi panaskan aje.
Lepas makan nasi selang pulak makan buah-buah.
Aleh-aleh pukul dua perut mintak diisi lagik, kemudian makan lagi nasi. Lepas tu, minum pulak air jambu batu. Licin aku bedal tapi still  perut rasa kosong jek macam tak makan apa-apa.
 Lafaz Bismillah dah di baca sebelum makan. Adui.

Huwaa..nafsu makan apakah ini??
Normal ek?
Tahu la makan untuk berdua. 
Anak ibu tak kenyang eh?? sobs~
Korang yang preggy macam aku x?


Tapi yang pelik nya aku makan banyak mana pun badan still maintain sama.
Hari-hari duk nengok cermin tak tahu berubah dan naik tang mana.
Tang perut ada la naik sebab membesar seusia dengan kandungan. Padan la kan?

Aku belek muka xda nampak temban pun. Suka!
Aku belek lengan kot2 la naik muscle seketul cam labu air tu pun xda naik jugak. Suka!
Belek peha kot2 dah jadi cam drumstick pun tak jugak. Suka!
Checkup monthly berat badan naik jek
Haish..Naik heran aku badan sama macam sebelum preggy.
Heheh..suka pun ada sebab tak banyak yang berubahnya.
Tapi kecewa pun ada sebab aku nak nengok rupa aku apabila gain weight time preggy ni.
Hancuss harapan aku. huhu

Minggu ni berakhir la 2nd trimester, yeaaah! Alhamdulillah.
Welcome 3rd trimester!
Ohh 2 months to go untuk lahirkan my little baby.
 Persiapan baby belum siap sepenuhnya. Haruslah dipercepatkan.
Perasaan tak sabar, excited, takut, gementar bercampur aduk.

Moga dipermudahkan olehNya..aamiinn.

15 comments:

Aisy Nasiha said...

mmg ms mengandung ramai yg asyik rasa nk makan je..akak aritu pun sma. cuma pastikan kita makan sikit2 walaupun kerap makan.. makan yg berkhasiat, jgn mkn yg tggi kalori, manis sgt r junk food k.. enjoy ur moments, everythings taste good ....

puan.mila said...

@Aisy Nasiha : yeke kak? ala kja nak mkn tu y xtahan tu, kjp2 nak ke dapur cari mkn..adoi..

Aisy Nasiha said...

baby yg nk mkn tu...

Mrs Lurve said...

azie pun rasa mcm tue jugk, kalo kat ofis nie, rasa mcm malu dh..kerap sgt turun kantin cari mkan huhuhuhu

Mila Ahmad said...

biar berat badan naik jgn turun berat badan risau jugak t.

Brilliant Marjan said...

sy pn rasa cam tak kenyang..klu mood ok, bertambah 2x..kadang tak tambah pn cuma kerap mkn sbb kerap rasa lapar..tp bertuah awk tak naik..sy muka pn nmpk tembam, jari gemuk & mcm2lah..hehe

~Lieza~ said...

Sama la kita...skrg nie letak je apa makanan kt depan mata...confirm licin...huhu.. Tue blm msk tringin nk mkn coklat la...durian la...aiskrim la.. haiihh...

QueeN TerataI said...

sya yg baru 19w ni pun asik2 nk mkn aje... normal la tu org mengandung

Waney Zainuddin said...

maybe pembawakan baby tu. sy pun mcm tu masa preggy anak pertama. asyik nak mkn je. tapi masa preggy anak kedua, tak lalu makan pula. each pregnancy is unique. enjoy (^_^)

safiyyah osman said...

Yeayyy! Xlama dah adelia nk dpt kawan baru hehhee...piya dlu pun masa pregnant selera mkn mmg gila-gila rsanya mkn anak lembu beu kenyg hahaha...

Piya dlu suka mkn pedas2..xpedas jd xselera mkn..

Good luch mila.take care ok.

Hana Soffelia said...

time preggy memang cpt lambat, tambah2 dh 3rd trimester. Its ok makan je puas2, nanti pantang, dah xleh mkn best2. hehe

Ryn said...

same la riny...kt opis ni kan..mesti ade je makanan nak dikunyah...sampai sume dok tegur mulur x penat ke makan je...hihi...siap ramai yg cakap muke dh bengkak...padahal..dh tembam...hahahaha

Zurae said...

sama la kite.. makan banyak x ingat...hehe
Zura memang semenjak preggy ni badan memang nampak naik... yang mana Mila x naik tu semua naik kat zura hehe...
Seronok la Mila xyah susah payah nak turunkan berat badan nanti...
Bila due mila? zura 8 Januari 2013 ;)

puan.mila said...

@zura : due kita lebih krg laa, mila pun date cmtu gak..heheh

hanniKASIM said...

Salam,
Sy br nak msk 10w..rs lapar tu sentiasa ada, dah mkn pun still rs x kenyang..itu pun paksa mkn sbb sy mmg xde selera langsung.
Penin pk camne nak ilangkan rs lapar, mkn x lalu..huhu