Monday, October 1, 2012

Perut gatal merenyam...




Salam readers.

Usia kandungan makin bertambah so perut makin membesar. Alhamdulillah baby kicking dengan kencang sekali. Ibu suka sayang. Aktif anak ibu!
 

My little bump..time ni almost 6months..

Perut makin hari makin membesar. Makin membesar makin tegang perut nih. Maka makin merenyam gatal la perut nih. huhu
Tak tahan bila gatal, nak-nak kalau time badan berpeluh. Ya Allah rasa nak garu-garu je perut nih.sob2..
Tapi mak pesan jangan garu. Nanti tinggal kesan parut kat perut after bersalin.
Sekarang memang xnampak sebab perut ngah tegang, tunggu perut dah kendur tahu la camne rupanya.
erkk ngerinya bila dengor..
baik mak..ingat pesan mak!
 
Tapi kan 3 malam lepas sebelum tidur, perut gatal sangat2..sapu bio oil tak jadi, sapu losyen tak jadi..tak tahan, mila garu dengan sikat.
Maaf mak ingkar pesan mak..tak tahan sangat..uwaa.
pastu naik bintik-bintik merah sekitar pusat..biarkan je kemudian tidur cam biasa..esok pagi bangun nengok dah hilang bintik-bintik tu..lega.

Tengahari sikit telefon mak, btau semalam perut gatal-gatal so garu dengan sikat. Pastu naik bintik-bintik merah. Boleh kan mak?
Mak marah..ish, kalau gatal gosok-gosok je la, jangan garu xkira dengan benda apa pun sekalipun.
Ermm kalau naik bintik camtu tengok la pas bersalin nanti, kalau ada kesan nasib la ko..
uwaaa..menyesal tak guna.

Jadi tunggu la lepas bersalin, kalau ada kesan padan muka ko mila. sobs2..
xpe..nanti taruk ubat parut banyak-banyak..ayat sedapkan hati.
Lepas ni sumpah dah takkan garu.
Suruh asben gosok-gosokkan..tangan lelaki kan cam kasar giteww..boleh?? ^-^

14 comments:

Ryn said...

riny sapu VCO yg riny makan tu mila...pecahkan je..sapy kt perut..x penah lg rase gatal2...sbb mase 5 bulan lebih dh mula sapu tiap2 mlm...alhmdlh...x la rase gatal2 ke ape....tmbah kilat perot kite yg tegang tu!! hehehe

Nurul Husna said...

comey je perut mommy...hehe

mOoN said...

penah jugak rasa gatal2 perut tpi kurang sebab amalkan bio oil dari awal peknen.. :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

perut yana yg mengembang akibat lemak2 jahat ni pun rasa gatal, apatah lagi ada baby dalam kan.. ikat tangan ke belakang lah kot..huhu

Zurae said...

Bulatnya perut, comeyyy,,, perut zura x nampak sgt..mayb badan besar kot hehe..
Zura alhamdulillah la belom gatal2 lagi, harap2 xde la camtu... seksa kot, gatal tp xleh nk garu huhu...
Lepas mandi terus taruk lotion palmer byk2..

~Lieza~ said...

Sama la kita...huhu.. Gtal yg tramat sgt... Tp liza jenis xtahan...so garu gak la...husben slalu marah xbg garu.. Last2 dia yg tolong gosok2...mmg btul pn tgn lelaki kasar gittew..hehe..

Bazilah (^0^) said...

jgn garu mila! nnti seram plak mila tgk perut sendiri nnti hehe. ibu bazi ckp kalau gatal2, garu perlahan2 guna sikat or usap2 jer. bazi alhamdulillah xde gatal2 :) igt tau, jgn garu!

Brilliant Marjan said...

sy dh masuk trimester akhir..baru rasa gatal..kdang gosok lembut je..tp biasalah suami kadang tegur..cuma skang ni, gatal tu menjadi2..

azizah :) said...

hish yang! jangan garu tau lagi.. mmg tak elok.. ingat pesan mak tu..org tua2 dia lagi tau,,


comeynya perot mila..seronok :)

Riena Haiqal said...

comelnya bump bump tu..tu ar sangat2 takut kalau perut gatal tu.. tak menahan sangat.. masa mengandung kan Haiqal dulu tak der merasa la perut gatal2 tu... Alhamdulillah.. dan harap2 sangat kandungan yang ni pun tak der la gatal2 juga

eyndayusoff said...

Gosok2 manja aje hehe... kalau nak garu pun guna jari...bukan kuku ;-)

BERT said...

sy pkai mnyk zaitun.. Alhamdulillah kurg gtal.. kulit pon ok.. x merekah bla dh msuk 9 buln ni

Mrs Lurve said...

alahai comel je perut..
seram pulak baca cite mila nie, setakat nie xde pe2 lagila..xtahula 2 3 bulan ag mcm ne

QasehnyaRania said...

nway,tahniah sebab bakal berglar ibu tak lama lagi..

seram je dengaqkan, jgn la garu lagi..takut nnti strech mark..huhu