Wednesday, October 31, 2012

Ubi kayu ketika hujan..




Salam readers.
 

ubi kayu..

Kecuq air liur tak korang tengok ubi kayu nih? Kalau tak. memang tak berperasaan la tu, hehe
Heaven! nya weh makan ubi kayu cicah gula time hujan-hujan gini.
Kalau yang suka cicah nyiur lagi sedap.
Aku baru je lepas melantak untuk kali kedua tadi.
Kali pertama untuk brekfes pagi tadi. Pagi-pagi dah melantak ubi kayu. haha
Sedap sesangat!
Karang perut kembung masuk angin padan muka! Ubi kan makanan berangin.

Tapi ubi kayu bukannya setiap masa nak ada. ye dak?
Time musim hujan dan tanah lembap gitu baru la ubi ni nak wujud.
Aku beli kat kampung time balik raya beberapa hari lepas.
Last week lagi teringin nak makan, teringin je bukan mengidam sangat pun.
Then balik kampung tak teringat pun nak beli, tetiba time keluar pergi bandar KT ternampak gerai jual ubi kayu nih. Ajak la suami singgah beli tapi di abainya.Mulut dah moncong time ni. sobs..
Time tu on the way nak singgah rumah akak aku jugak. Balik dari rumah akak aku, suami patah semula kat gerai tadi. Tarik balik moncong tadi. hehe

Maka dapat la aku makan ubi kayu nih. Beli 2kilo lebih dengan harga  rm5. Ok la kan.
Aku pun tak tahu mahal or murah. Selagi tak cecah rm10++ murah la bagi aku, hehe
Rupanya suami pun nak makan sama patot la beria g beli. Bukan main pelahap dia makan time kat rumah aku tempoh hari. 

Terengganu sekarang dah nak musim tengkujuh, sebab tu la dah ada gerai jual segala ubi-ubi nih.
Yeaahh balik kampung next month boleh makan lagi.
Makan puas-puas sebelom baby nak deliver, hehe

7 comments:

cik mah said...

nyum2...sedapnyer..nsib baik semalam dah mkn masa minum petang...klau x habis meleleh air liur tgok..hehhehe

Aisy Nasiha said...

masa mgandung semua makanan rasa sdap.. jd, makan byk2 jika terasa nak..

akak teringin nk makan ubi tu tp memikirkan takut berangin n menyusukan anak, rela tgk aje la..sian baby kembung lak, mama yg susah ..

izfanora said...

ubi mmg sedap sgt ! en suami pun suka juga.. :)

Mrs Lurve said...

bestnya..lama xmkn nie...suka cicah campur nyiur dan gula..sedap2..minum pulak kopi o..terasa kekampungannya..tp hubby suka mkn dgn sambal ikan bilis..

Nurul Husna said...

sedapnya mila...lama husna x makan ubi kayu...kalau tumis dgn serbuk kari pun sedap... :)

MimahAjil said...

yummmieeeyy...sodapnya...lapo plak ujan2 ni tgk gambo ubi kayu

Cik Puan Rara said...

wow terliur nya.tp mak x bg makan.nt angin,