Friday, October 11, 2013

Dapur Puan Mila : Pancake si buruk rupa

Salam dan hai.

Pagi ni bekfes lambat, gara-gara teringin nak makan pancake. Almost 11am baru dapat makan. Kesiann. For 1st time buat pancake. Not badd. Puji diri sendiri. Sedap la kat anak tekak aku. Tapi rupa hancuss. Takpe rupa tak penting. Dah membuang nanti takdanya keluar seketul macam pancake tu, bahahaha.



Bahahaha, buruk bebenorkan. Janji sodap. Makan pulak dengan coklat cair. Mabeless!!. Resepi aku google je, cuma derhaka sikit ikut citarasa aku.

1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 biji telur
2 sb gula - lebih/kurang (ikut citarasa sendiri kalau suka manis/tak)
1 cawan susu full cream (aku takda susu full cream maka aku guna susu cair je)

Sebatikan tepung gandum dan baking powder. Pukul telur, susu dan gula sampai sebati. Aku pukul hingga gula betul-betul larut. Pukul pakai senduk je. Nak pakai mixer/blender pun boleh. Last, gaul sebati semua bahan tadi. Siap untuk digoreng di atas kuali non stick.

Adunan ni akan dapat 8-9 keping giteww. Semuanya aku ngapp sorang. Kenyang menenting (ayat ganu) giteww. Tak kan nak kongsi dengan Zara kan.

Ok, tata

10 comments:

Cik Puan Rara said...

yeay~ nt boleh buat.tq mila~

♥ ROS ♥ said...

Rupa xpntinggg..jnji sdappp :) ekeke

Allene said...

wah.. pancake....

Ilya Melissa said...

xde pun buruk..nampak sedap dap dap! Hehe

~Lieza~ said...

Nmpk sedap la Mila... Senang gak nk wat yer... Nnt liza nk try la.. Tq share resepi.. =)

cplud miera said...

wah cam sedap je mila. bole cube nih

QueeN TerataI said...

blh try ni.. hehehe

Norhazrina Abdul Hamid said...

ya Allah sedapnya..dah lama xbuat pancake. nyum2

Ayu azmir said...

Da lama tak buat penkek

puan.mila said...

Resepi mudah..try la semua :-)