Wednesday, October 9, 2013

No salt, No sugar!

Salam dan hai.

Sejak ada anak, banyak benda baru nak kena belajar. Masak itu ini untuk anak dll. Rasanya bukan aku sorang camtu, ibu-ibu kat luar sana pun camtu. Semua nak yang terbaik untuk anak-anak. Pendapat aku, pemakanan harian sangat mempengaruhi kehidupan seharian anak-anak. Apatah lagi kesihatan anak-anak.




Mak pak yang ada anak kecil mesti alert pasal ni. Bukan saje2 dorang create benda camni. Bagi aku, pemakanan dulu beza sangat dengan pemakanan sekarang. Sebab banyak dah aku dengar, alaa mak pak dulu bagi makan anak kecil itu ini segar megar je anak tu sampai besar... T___T. Mak aku sendiri pun pernah cakap gitu. Sentapp mak nok! Cabaran sungguh, kalau rajin nanti aku stori bab cabaran bagi anak makan pula. Itu kalau rajinn. Pemikiran masing-masing, tepuk dada tanya diri sendiri. Tapi aku xdala strict sangat bagi makan kat anak. Macam roti gardenia pun aku dah pernah bagi tapi kuantiti berpada-pada. Tapi garam dan gula memang aku avoid dulu. Ada mak pak 1y+ dorang dah bagi tapi kuantiti sedikit. Yang tu boleh la consider kan.


Baby kecil still boleh makan kalau xda gula atau garam pun dalam makanan mereka. Bagi aku, mereka belum tahu beza rasa garam dan gula tu camne. Kalau anak buat muka time memula makan bukan maksud tak sedap atau tawar pun, mereka bukan faham. Mereka cuba nak sesuaikan dengan makanan baru. Jangan la korang memandai tambah gula atau garam, kesian kat anak.


Kalau nak ada rasa manis, aku akan letak kurma. Kalau buat bubur atau sup, nak masin aku akan letak stok ikan bilis. Sedap oii. Kadang-kadang aku pun tumpang sama makan, lol. Kalau sup/bubur letak saderi time menumis sedap bangat. Dulu aku tak pernah makan saderi, rasa macam xsedap, aleh-aleh bila masak dalam makanan anak aku pulak addicted. Dah jadi favourite. Aku tak kreatif dalam masakan anak, sometime aku masak benda sama je, hehe. Aku masih belajar step by step.


Ok, tata!

posted from Bloggeroid

6 comments:

D Yatie said...

Sy kalau nak masin letak ikan bilis. Tp dh umo setaun lebih ni letak la sikit jugak garam. :)

mommy.aisy.hana said...

Mmg mncabar tpi kita kena kuat demi anak kita. Daku pn x paham sgt eh knpa org dok sbok ank makan x boh garam x sedap katanya. Walhal sedap je kan kita letak masin dri sumber lain pun kan..aisy is 13m n alhamdulilah masih blom kenal garam..

QueeN TerataI said...

kalau nk ada rasa utk makanan anak2 letak bahan semula jadi je.. cth dr buah2an ker...

Munnafendy said...

ye betul2...mmg xpyh gula garam ni kat baby..kecuali pastime bg mkn dh bg benda yg penuh rasa manis masin masam, confirm dia reject kalau bubur tawar2 je

Hanie said...

sy dulu xtau.. mak ckp apa pun ikut jew.. tawar tu letak kicap.. padahal kita yg ajar ank tu kan.. emmm.. pgmlmn2..

http://rujukvitaminku.blogspot.com

♥ ROS ♥ said...

Ros takat bby umo 1tahun je xbg garam.. Lpas tu dah buh sikit2..hehheh :p