Friday, September 21, 2012

Niat di hati nak fully BF..




Salam readers.

Mommies mana yang xmau fully BF anaknya kan? Termasuk la mila sendiri. Niat memang nak cuba penuhi impian ni.

Badan sekecil mila cukup ke susu nak bagi anak. Bila pikir selalu duk risau.
Mampukan? Yakinkah?
Tu la persoalannya sekarang.
 
Yang penting nawaitu kita, InsyaAllah Tuhan permudahkan. Aamiin mudah-mudahan.

Kagum dengan sorang pilot TUDM ni, Siti Suraida yang dapat fully BF anaknya yang sekarang dah berusia setahun lebih. Kalau korang baca majalah PaMa keluaran September kisahnya ada dalam ruangan kisah mama. Perasan x? Mesti korang teruja time baca. Nak tahu panjang lebar baca sendiri ye, hehe

Kagum dengan dia nih, camne la dia bahagi masa nak mengepam dengan waktu kerjanya yang tak menentu.
Kalau difikir macam susahkan. Tapi niat dan usaha dia mila suka.
Sangat kuat dan gigih nak fully BF sampai anaknya 2 tahun.
Sanggup mengepam asal ada waktu lapang walaupun time kerja.
Layan picas empunya diri..
 

Ni la orangnya..kecil molek je..



bersama stok susunya sebelum fly lama..waa kagum! 


anaknya..comel sangat!!

Hebat kan? Kalau dia boleh takkan momies2 yang kerja biasa-biasa, surirumah dll tak mampu?
InsyaAllah i'll try.
Persediaan serta niat tu penting. ye dak?

Korang rasa bersemangat cam mila tak bila tahu kisah pilot nih. Teruja kan?
Atau mila sorang je yang over excited..haha

Apepun moga menjadi rujukan dan panduan buat momies untuk fully BF.
caiyokk momies!!

credit pic : Nor Aqilah thanks!!








14 comments:

Cik Mila said...

wanita hebat! good luck mila...

Syima Syaz said...

insyaallah bila dah ber niat..

i pun kurus kering sgt (sebelum beranak) tapi alhamdulillah susu banyak jugak dari hari ke hari. anak dari tembam, kurus dan kembali tembam... alhamdulillah Allah murahkan rezeki...

paling penting niat dan doa, usaha dan tawakal... lain2 serah pada Allah swt..=)

Cik Tqah said...

gud luck.. kagum jugak..bukan senang kann

azizah :) said...

takde kena mengena dgn kurus pon mila.. lagi banyak kita myusukan baby lagi banyak susu kita terhasil.. mudah2an mila berjaya.. cuma 1 je jijah pesa.jangan mula campur susu formula dr awal kelahiran.. if dah mula tak dapat la nak nolong.. emmm

puan.mila said...

@cik mila : insyaAllah mila :)

puan.mila said...

@syima : insyaAllah niat tu penting, lg brsyukur lg murah rezeki tuk myusu kan..mudah2an..

puan.mila said...

@tqah : thanks! sgt kagum!

puan.mila said...

@jijah : nasihat mmbina..thanks jijah..insyaAllah mila try!

Wawa Yusoff said...

Insyaallah, niat yg baik allah akan permudahkan. moga breastfeeding journey mila dipermudahkan :)

Bazilah (^0^) said...

bazi pon berniat nk fully BF insyaALLAH until baby umur 2 thn :) mak mertua bazi nasihat, kne positf dr peknen lagi yg kita boleh susukan anak ngan susu akan sentiasa ckp utk anak, insyaALLAH bila positif, sume pon boleh. yg lain berdoa n tawakal pada ALLAH :) chaiyok mila huhu

Zurae said...

niat dihati tu memang nk fully bf..harap dipermudahkan... ni pun masih duk survey2 lagi breast pump ape yang seswai....

Munnafendy said...

sy ada baca kat pama september..tu la..salute la dia.dh la comel..hehe

eynda said...

Salute dgn dia... akak alhamdulillah dua2 anak fully bf sampai umur 3 tahun... terlebih setahun la pulak... anak2 akak memang taknak susu formula sejak lahir... lepas lahir beberapa jam tu akak dah mintak jangan nurse suap susu formula langsung... Insyaallah boleh... kita kena yakin, kawan akak kurus sangat2 tapi boleh je bf anak2 dia sampai 2 tahun ;-)

Mrs Lurve said...

pernah jgk baca dlm pama, ibu yg fully bf, sdgkan dia keje dkt pelantar minyak..memg salute abis. Niat di hati mcm tue jgk, insyaAllah mudah2an allah permudahkan utk awak