Tuesday, July 17, 2012

Folic Acid..satu usaha untuk preggy..




Salam dearest.

Nak berkongsi sedikit pengalaman sendiri.
Mila bernikah awal Februari this year. 
Ketika nikah, time tu datang bulan dan berharap selepas abis tempoh period adala rezeki untuk bunting pelamin.
Tapi hampa, bulan seterusnya period seperti biasa.
Suami cakap xpe, kita usaha lagi. Suami pun teringin anak dalam waktu terdekat.

Bulan seterusnya selepas period, berharap lagi ada rezeki untuk pregnant.
Tapi masih kecewa.
Selepas 2 kali kecewa, mila ambil 1 usaha untuk cuba makan folic acid.
Itupun selepas ramai kawan cuba sarankan.
Mila start makan benda alah ni akhir bulan 3. 
Brand Folic Acid yang mila makan di Entri Ini.

Early bulan 4 period mila datang lagi seperti biasa.
Pasrah lagi. Xpela  rezeki belum berpihak.
Tiga minggu selepas tempoh period tu, tanda-tanda senggugut untuk datang bulan muncul lagi.
Terdetik dalam hati, "Ala nak period lagi bulan ni".. (time tu hampir ke bulan Mei)
Awal bulan 5 period xmuncul2 seperti biasa. Pelik.
Bagitau asben, dia cakap hormon kot kan duk amalkan folic acid.
So abaikan jela, mungkin betul cakap asben.
Tapi time duk tunggu period yang xmuncul2, dah rasa sedikit simpton-simpton pregnant.

1) Badan cepat penat dan rasa seram sejuk. Seperti demam.
2) Suka makan banyak sebab cepat lapar.
3) Rasa sedikit mual-mual
4) Rasa nak tidur jek time tu.

Hingga la pagi 12/5..period dah lewat 12 hari, ajak hubby buat UPT test sebab tak tahan sangat.
Duk tunggu period xdek jugak.

Alhamdulillah, test kit positive! 
Terkedu!
Gembira, tak percaya, nak nangis semua ada.

Gembira, usaha memakan folic acid berjaya hanya selepas 1 bulan.
Selain usaha 'bersama' suami..tettt!! 
Dan juga berkat doa kawan-kawan.

Usaha, Doa dan Tawakal! InsyaAllah..
Alhamdulillah usaha dan doa mila dipermudah olehNya hanya waktu sesingkat ini.

p/s: Moga ada rezeki juga untuk kawan-kawan lain..amin..




15 comments:

Munnafendy said...

mila pakai yg appeton tu kan. munn bru je bli folid acid kat guardian..rasanya xde brand pun. uhuu..syoknya...bila turn i plak nih? hihi

Mila Ahmad said...

kalau sebulan kahwin nak mkn asid folic tu xpe ke boleh jugak er?

puan.mila said...

munn : brand ape2 pun boleh je asenya..cuma seeloknya pure folic acid xde y campur2 vitamin lain..doc y ckp camtu..insyaAllah ada rezeki munn nanti..usaha ye :)

puan.mila said...

mila : folic acid boleh mkn 3 bln before rancang nak preggy..boleh je mkn bila2..lagi cepat lagi berkesan..insyaAllah :)

akudidi said...

thanks for info.good2.

Rahmah Ram Ram said...

Tahniah mila...jaga kesihatan dan baby serta jangan lupa ambil ubat-ubatan yang disarankan oleh doktor ye..

Shakina Farhan said...

kina pun start mkn nov, akhir dec positif..alhamdulillah..usaha, doa & tawakal..

Cik Tqah said...

hohoho.. ye eh.. nanti nak amek la.. hihihi

anaztasias nora aira said...

tahniah dear. Alhamdullilah, syukur :)

Atin said...

Tahniah mila. murah rezeki kan..
erm, ramai je atin dgr makan folic aci before kawen, ok ke ek? and brand appeton tu plg bagus ke?

choclairissa@intan marliana said...

alhamdulillah utk awak..hurmm..saye dh mkn dkt sthn jgkla folic acid..tp xde pape kemajuan pun lg...tlg doakan k..tq

puan.mila said...

atin : aah slh satu usaha..sume acid folid sama jek..tp mila saje beli y ade brand :)

puan.mila said...

intan : amin..moga ada rezeki tuk awk nnti..bykkan usaha ye..byk bersabar ye :)

Bazilah (^0^) said...

betul2, bazi pon penah baca psl folic acid ni mmg membantu utk pregnancy.

kadkawen howse said...
This comment has been removed by the author.