Wednesday, July 11, 2012

Tips atasi sickness pregnant!




Salam dearest.




Sickness pregnant? ohh lain orang lain ragamnya kan? Bersyukur pada mommy to be yang tiada sickness.
Mila sendiri dah alaminya time 1st trimester lepas. Memang teruk. Muntah je manjang tak kira waktu sampaikan selera makan nan hado. 1st checkup berat susut 46kg ke 42kg. Fuhh!


Now, kandungan 14w, muntah makin berkurang. For 1 week, muntah ada la 1 ke 2 kali.
Alhamdulillah, selera makan pun dah back to normal.
2nd checkup 18/7 next week, hopefully gain la sikit berat badanku.

Tips yang mila dapat ni dari pengalaman diri sendiri dan dari sedikit pembacaan.

  • Makan dengan schedule yang betul. means seawal 7 pagi kemudian selang 2, 3 jam untuk makan lagi.
  • Makan dalam kuantiti sedikit tapi kerap. Pengalaman sendiri, makan banyak then perut xdpt nak catchup lepas 15minit buwekkk!
  • Jangan lambatkan masa makan atau jangan biarkan sehingga perut betul2 lapar atau kosong baru nak makan. Bila perut dah masuk angin, time muntah memang sakit woo..
  • Elakkan makanan yang berminyak, pedas dan berlemak. Erkk kalau cam mila awal2 preggy lansung xleh bau minyak dan menumis. apa lagi nak makan. peningg..
  • Banyakkan minum air suam atau air kosong. Elak minum yang berkafein dan karbonat. 
  • Selalu bekalkan makanan sampingan seperti biskut, roti, dll yang berkhasiat.Takkan 2jam sekali nasi kot..
  • Ambil vitamin atau suppliment yang dibenarkan oleh doktor. Nak kasi up tenaga je..Mostly yang alami sickness preggy badan mesti lembik habis.
  • Rehat secukupnya  dan jangan stress..macam mila naseb tak kerja lagi so dapat la rehat, tido secukupnya. xde fikir nak amek mc or cuti ke hape..heheh

Serba sedikit perkongsian dari pengalaman mila sendiri. Lain orang lain alahan nya kot.
Harap dapat membantu preggy woman yang membaca.


_till then_


2 comments:

Asyikin said...

I need it ! Thanks !

Ryn said...

yup..lain org lain carenye..w.pon x de MS..tapi pening2 pale still ade tiap kali waktu tido...tk cr dear..:)