Friday, July 13, 2012

Sakit gigi sebab anak rupanya..




Salam dearest.

Cerita minggu lepas. I sakit gigi. Tiga, empat hari jugak la sakitnya. Denyut-denyut.
Pelik gigi tak rosak tak lubang tapi sakit.
Mengadu kat asben, sakitt..tak tahan..nak g cabut la camni.
Asben cakap ok malam esok kita g klinik. 

Pagi esoknya try talk member kat fb.

Tanya la orang preggy leh cabut gigi tak?
Member cakap, "Jangan!!"

Tanya lagi, "Why??"
Takut bleeding katanya, bahaya!

Ala tak tahan la camni xkan kena tunggu sampai beranak..aduh!
Member cakap lagi, "Ala, sabar jela nak wat camne, u try minum banyak susu kot2 hilang sikit sakit tu"

Nak minum camne asyik muntah jek..ermm xpela tahan jela.

Terus text asben cakap "orang preggy xleh cabut gigi, bahaya boleh bleeding. Balik kerja beli susu choclate dutch lady eh"

Kalau susu choclate laju jek boleh telan, kalau plain erkk sori la. Seminggu  berturut aku minum susu tuh, eh Alhamdulillah gigi dah tak sakit sehingga this week. Lega.

Text member bagitahu, "eh, gigi aku dah tak sakit la lepas minum susu..thanks!"

Usha punya usha rupanya baru ku tahu sebab musabab sakit gigi. Sebab anak rupanya.
"Anak ibu amek kalsium ibu eh.." sambil gosok perut..

Patot la sakit sebab aku tak minum susu. Lepas topup dengan susu otomatik gigi tak sakit. Haha
Betapa ceteknya ilmu preggy aku. Jangan jadi macam saya ye mom to be. hehe

Just share pengalaman sendiri. ^_^

.Till then.



10 comments:

Mila Ahmad said...

Info yang berguna nie hehe...

puan.mila said...

moga sangat berguna :)

Cikpuan rara said...

dear u x minum susu lg eh? minum lah susu anmum tu.i sejak tau preggy i trus minum susu n amik kalsium.Alhamdulillah xde sakit gg,sbb baby akan amik kalsium kita.

Ezza Z said...

Mila,ezza pon tak minum susu sejak muntah2 teruk hari tu tapi belum lg kena sakit gigi.mungkin sikit hari lagi kena la kot.

FUZY said...

mila..if xleh nak telan susu mila cari la suplement kalsium...kalsium penting untuk pembentukan tulang baby..maybe mila kurang kalsium sbb tu cepat sakit gigi..bahaya untuk ibu n baby...

iedaurora said...

ohh baru tau, so mila kene minum susu byk2 tau ^_^

ciksusu said...

mujur tak dan g cabut kan ;)

Asyikin said...

Nice info, boleh prepare siap-siap :)

Bazilah (^0^) said...

betul tuh. kwn kt tmpt keje bazi pon ckp xleh cabut gigi ms preggy. ermm, sama lah ngan mila, dah stop minum susu sbb aritu minum termuntah abes hehehe. mmg x suke susu. pasni kene minum lah gamaknye lps baca cite mila ni :)

Munnafendy said...

oooo sebab tu...oke2..take note :p