Tuesday, June 4, 2013

Zara and her preparation solid food




Memandangkan Zara almost 5mon patut tak aku mula intro solid food pada dia?
Act, aku yang over excited nak bagi Zara makan, tak sabar nak tengok reaksi makan dia.
Lagi pun Zara macam dah tunjuk sign yang dia nak makan.
Aku pernah acah-acah sua makanan kat mulutnya then di bukanya mulut nak makan.
Tu salah satu sign baby nak makan kan?


Sampai meleleh air liur Zara tengok ikan merah, hehe

Aku kalau boleh tak nak intro makan yang heavy, kan tak pasal lain pulak jadi perutnya nanti. Kang aku jugak yang susah.
Aku nak try bagi puree like epal, kentang, pisang, pear and buah yang seangkatan.
Tak sabar oi!

So far aku masih banyak perlu membaca dan  menambah ilmu tentang solid food baby.
Masih zero. Apa yang boleh dan tak boleh baby makan mengikut usianya dan so on.
Aku jugak refer pada momies2 yang dah berpengalaman memberi makan pada anaknya.
Tengok kerajinan uolls, i pulak semangat nak variety kan makan untuk Zara.
InsyaAllah mudah-mudahan aku di beri kekuatan untuk melakukan semua itu, demi Zara.

Last week dah request blender kat asben. Nak blender special for Zara.
Asben geleng kepala layan kerenah aku.
Entah hubs proceed atau tak, wuuuu
I know u hubs! U akan bagi cuma lambat dan cepat je.
Tapi selalunya dapat lambat laa,uwaa.

Tapi xpe, aku tak kisah dapat blender atau tak.
 Sebab aku dah in love pada Basilic Baby Food Cooking Tools.




Aku dapat tahu pasal basilic ni pun dari blogger Hana.
Semalam tengok tetiba dah berkenan,haha
Nampak macam best kalau guna, blender dapat kedian pun xpe,hehe

Lagipun basilic ni ada 7pieces tools like Hood, Colander&Strainer, Grater, Squeezer, Pounder cup, Baby spoonnand pounder.
Basilic ni pun kecil mudah nak bawak travel atau balik kampung.

Hubby basilic cooking tools please!!
Weekend ni ada expo baby kat Kuantan, hope ada la booth yang jual benda ni.

Ok tu je nak cerita, tata!

11 comments:

Asz Miza said...

Mila kita baru beli yg cooking tools tu..tapi gatal sgt masukkan mangkuk dlm sterilizer terus herottt..hahaha

ctmah said...

lepas ni kena extra rajin buat solid food untuk baby..chaiyok mila..hehehe

~ NANA ~ said...

chayok2! syok tau buat makanan anak ni...hehe

cplud miera said...

wah semangat cik mila kita ni. ;) best tau tgk bby makan.

Mrs Lurve said...

kejap je zara dh nk masuk 6 bulan..nti mila kena wat entry solid food apa yg mila sediakan. senang azie nak rujuk hehehe

Ryn said...

mila...rajin2 buat n3 pasal solid food..boleh ryn tiru je...almaklumlah..org kerja...hihihi...x dan nak memikir...tapi ryn dah penah bagi delisha bubur + sayur...laju je dy ngap...baru 2 kali..lepas 5 bulan ni...teserlah kelaparan...lepas 6 bulan nnt..baru nak terus....excited tgk anak makan...hihihi...:)

QueeN TerataI said...

5 month dh boleh tp bgla nestumke.. mcm yg u sebut kat atas pun boleh tp kuantiti xleh byk..

Hanie said...

masa baby sy 4 bulan misi dah suruh bagi solid food tapi dalam kuantiti yang sikit la.. haa rajin2 la yer kretifkan makanan anak2 tu.. :)

Munnafendy said...

ok..sila rajin2 buat entry pasal solid food ya mila? haha

ryyhan kamarudin said...

slmt memasak tuk zara..gadget memasak tuk baby skrg mcm2..sediakan aje duit, tapi musti rajin baru berbaloi beli

Faidza Mokhtar said...

mila... 5 bulan kite boleh tunggu... tunggu la perut zara until she is 180 days aka 6 months. ade risiko kalo bagi makan awal.. zaman dulu dgn zaman sekarang lain dah... u shud try puree apple.. yang penting stim dulu.. perghhh.. rase lemak dia.. sampai e pon makan same dgn asim dulu.... sabar ke sayang... standard baby memang tunjuk sign gitu.. tp jangan terpengaruh k... gali ilmu dalam group solid food kat baby.. dont feed baby dgn instant food sebab makanan segera tu wel known tak bagus kan.. baik berhati-hati sekarang dari menyesal kemudian hari...