Monday, June 24, 2013

First intro solid food for Zara



Hai, for few days tak bersiaran, balik kampung katanya.
Malas nak stori pasal kat kampung, xda xtvt best pun.
Yang seronok balik kampung dapat jumpa parents, lepas rindu.

Ok, zara dah start solid foodnya. First intro puree pir today.
Memula makan buat muka jugak, alaa aku tak sempat snap picnya.
Lepas dua suap tengok muka macam dah boleh terima.
Zara makan tak banyak, empat lima suap je, itupun aku cedok hujung2 sudunya puree tu. Xpe memulakan. Normal kot? Betul x mommies?

Act Zara almost 6 months, usia dia 5m2w.
Memang saja aku intro awal, start dengan makan soft2 gituu.
Aku try puree pir untuk 4hari ni, tengok camne respon zara. Alergik? Poopoo? dll
Hopefully ok. After puree pir cadangnya puree epal pulak.
Seronok pula main buat-buat puree ni,hehe


Rupa puree pir + SI.
Aku tak blend tapi lecek je. Lecek pakai tools Basilic.
Ala aku xda snap pic 1/1 guna Basilic tu. Takda kerajinan pulak tadi.
Tengok la esok2 kot rajin tu datang, hehe

Panduan nak buat puree aku refer buku Nutritionists' Choice Cookbook vol. 1
Aku beli online je buku tu RM18.

Eh itu je entri hari ni, esok-esok aku up entri lain pula ye, hehe
Mood kelaut nih.
Ok, nak tidokan Zara,tata!

4 comments:

mama_ka0ri said...

dah start makan solid food ek..lepas ni rajin la mama dia masak..:)

erin moshimoshi said...

cpt bsr ea zara

SYAHIDA said...

sama la...tp baby sy dh mkn dlm 2-3 mggu gak la...msa first bg mkn, mnangis2 die..dlm 3-4 hari barulah ok...smggu kot bru mkn dgn penuh selera..takes time dear...=)

~ NANA ~ said...

Yeayyy dh mkn! Normal je tu mkn sikit2..hihi