Tuesday, December 4, 2012

Checkup 35 weeks




Salam readers.

5 more weeks. Pejam celik dah 35 weeks. Kejap je masa berlalu.
Semalam pergi checkup, hasilnya.


Berat Badan : 50.3kg
Tekanan Darah : 113/60
Hb : Tak cek, 2minggu lepas dah cek.
Tinggi rahim : 29
Berat baby : 2.144kg
Air Ketuban : OK
Kedudukan baby : Mengiring (Doc cakap ked yang bagus, kepala sudah di bawah)
Injection : Kancing gigi (Done 2 dos)


Alhamdulillah result semuanya baik-baik. Lega.
Injection semalam for the 2nd time. Serius aku rasa sakit tak macam sebelum ni.
Kebas tak hilang lagi dan semalam tak dapat tidur lena sebab injection tu. Lenguh sebelah badan. Hubby bukan main berdengkur tidurnya. haishh..


 Baby position in 35weeks.

Dan hasil checkup semalam, masalah keputihan aku terjawab.
Jangkitan bakteria..fuhh!
Mommies to be, beware! pasal masalah keputihan.
Jangan dibiarkan berlarutan.
Sangat bahaya. Aku tanya doktor apa effect pada baby kalau masalah keputihan yang teruk?

Doc cakap, "baby boleh terkena penyakit radang hati/paru-paru"

Seriau aku dengar. Takut pun ada. Nauzubillah, minta dijauhkan dari anak aku.

Akibat keputihan tu, doc masukkan ubat kat miss V.
Perghh rasa ngilu giteww.
For 1st time kena buka dan kangkang depan doc, malu woo..kangkang pun macam nak tak nak jek, hehe

Cakap kat asben, malu nya kena tunjuk depan-depan kat doc.
Asben balas, ala nak beranak nanti lagi teruk dari tu.
Errkk..layann.


Can't wait to see my lil caliph!!


15 comments:

Mrs Lurve said...

azie pernah kena masalah mcm mila dulu, tp suh hubby yg masukkan ubat tue..lps tue alhamdulillah terus pulih. cucuk kancing gg tue, dh kena masa 20w, kebas btl..lenguh nak wat keje, ag 5w la mila..debar2..bestnya, tumpang xbsr utk mila hehehehe

Cik Puan Tqah said...

ye ke..tqah start keputihan da skrg..eruk gk.huhu..risauu

mrs gold said...

x lama dah tu...MG pon kena keputihan..dapat ubat masuk kat bawah gak..u punya ubat teksture dia cam na ye?

Ryn said...

riny skrg dh 36 minggu 3 hari..lebih kurang je dgn mila...hehehehe...:)

mcm tu sekali kalau keputihan ye..tp x pe...da dpt ubat..jadi x takut sgt ape2 jadi kt baby..hrp2 x de pape la kan...berjaye naikkan berat badan kan..hehehehe..:)

puan.mila said...

@azie : dah stat nebes pun ada ni..sbb prut kdg2 ase sakit lain mcm je..

@tqah : cepat2 jumpa doc ye :)

@MG : ubatnya wrna putih, besar skit dri obimin, btuk bujur camtu..sebijik doc jolok dan msuk dlm miss V :)

@riny : hopefully will be ok..aah suka at last berat bdn dah cecah 50, heheh

Wawa said...

bila preggy mmg masalah keputihan mst ade. kekadang sampai berbau. malu tau dgn en suami dulu. hehehe. tp bila dah bersalin, semua normal. :)

azizah :) said...

biasalah bila preggy keputihan ada jugak.. kena jaga2 tu..takut infeksi pada baby pulak.. alahai mila lagi 5minggu je yer.. mesti berdebar2 kan....seronoknya..

Munnafendy said...

dah dekat...mesti nebes je kan..hihi..try la mkn yogurt, elok utk kurangkan keputihan

~Lieza~ said...

Mila due bila yer? Liza edd 3.1.2012.. Hehe..

Waney Zainuddin said...

masalah keputihan tak boleh dibiarkan. takut jangkit kat baby masa proses kelahiran. elok la klu doc dah bg ubat
Premium Beautiful

Aisy Nasiha said...

Mila ni mesti kecil sangat orangnya, berat badan 35 minggu baru 50kg? Xpe, yg penting semuanya sihat ye.. Akak masa pgnant anak pertama naik 15kg, drp 41kg..kiralah sdiri bpe berat bila ckp bulan..huhu

Bab keputihan ni, mujur dapat rawatan awal, utk jaga baby kat dalam xpelah malu kangkang dpn doc.. Kalau nak bersalin mmg lg dasyat, kalau jenis sakit bsalin lama, berkali2 kena kangkang sb doc check bukaan...mmg malu

puan.mila said...

@wawa :tula, malukan kt hubby..smetime buat nmpk xnmpk je..hehe

@jijah : kjp jekan..nebes jgk ni..

@munna : dh lma xmkn yogurt, nti la mkn lg..

@liza : 2012?? Hehe..mila 8/1/13..lbih krg je edd kita

@waney : insyaAllah will be fine for baby..

@aisy : aah kecik jgk kak, before preggy brt 45 cmtu je..hehe

QueeN TerataI said...

Alhamdulillah kalau semuanya ok... x lama je lg tu.. semoga Allah permudahkan segalanya...

masa mengandung anak yg 1st dulu 35weeks Queen dah kena tahan masuk wad sbb dah ada contraction tp doc x bg bersalin lg.. doc bg ubat then stay wad for 2 days...

bila kandungan masuk je 36weeks.. air ketuban pecah.. yg ni mmg dh xleh nk tahan2 terus bersalin pd 36 weeks... ;)

dhiera said...

kire mila dh masuk stage bila2 mase je ni. mila, asal berat mila xnaik2 ni?

Aei Amrun said...

baru 50 kg ek?...hehe..saya dulu naik berat masa mengandung sampai 20 kg naik..dari 50kg..
dulu teruk gak keputihan, tp bila tye doktor, dia kate biase, kalau gatal baru amik ubat..
xlama dah tu kan...take care.. :)