Thursday, March 22, 2012

Suami tanya bila waktu subur? ^_^




Hai cantik dan kacak!

Semalam en.hubby duk sibuk tanya bila waktu subur perempuan?
haish..kalut tanya nak anak cepat la tu.hehe
InsyaAllah kami memang berusaha ke arah itu.
Amin mudah2an dipermudah oleh Nya.
Kalian doakan sama  =))

Okeh, mila bukan doktor mahupun jururawat.
Hanya ingin berkongsi sedikit ilmu yang dipelajari ketika di zaman sekolah menengah.

ada segelintir girl tidak tahu waktu subur beliau.
yang mila tahu waktu subur perempuan hanya sekali dalam 1 kitaran.
normal satu kitaran lengkap pula 28 hari bergantung pada individu.
1 kitaran lengkap bermula pada hari pertama seorang individu itu datang haid.

Waktu subur perempuan adalah sekitar hari ke 12-19 bermula period.
Mean, korang kira la dari hari pertama period hingga ke hari ke 12.
so hari ke 12 tu la normal nya waktu subur perempuan.

mila sekadar berkongsi apa yang tahu. nak detail rujuk pakar.hehe
atau boleh cek n calculate sendiri waktu subur korang sini atau sini ^_^




*Doa kan mila cepat pregnant! :)

8 comments:

Huda Luna said...

heee harap2 termakbul impian milaa!

mesti baby korang comel sgt nnt!

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

doakan saya juga!!!! hehehhee

miszatie said...

hehe insyaallah dear..:)

::Aja:: said...

lagi senang nak kire kalo kitaran tu tetap.conth:28 hr kan.so tolak 14 hari, bersamaan 14 hari jugakla..so hari ke-14 ovari akan keluarkan ovum.

ovum boleh bertahan 24 jam saja..sperm=48 jam..so sng cite waktu subur wanita tu antara hari ke-12-16 sekiranya ovum keluar pada hari ke-14..
panjang x.pnjg x?heee

puan.mila said...

huda : thanks..berkat doa huda :)

puan.mila said...

eimy : yup..sama2 mendoakan :)

puan.mila said...

zatie : insyaAllah..mudah2an :)

puan.mila said...

aja : wahh sangat berguna..hehe..thanks aja :)