Tuesday, March 20, 2012

Dapur Puan Mila : Lempeng Nyiur..nyum2!




Hai cantik dan kacak!

Mood malas update blog makin menguasai. 
Nak kata tak online tak jugak, setiap masa duk mengadap lappy nih.
Cuma kekeringan idea nak update entri.

Pagi ni breakfast lambat.
Lambat tak jugak, dalam pukul 10 gitu.
Breakfast 'lempeng kelapa', bak kata orang terengganu 'lempeng nyiur'.
Nyum2!! sedap sangat. puji diri sendiri yang buat.heh

Memang dah lama sangat xmakan lempeng nyiur.
Kebetulan balik umah mertua weekend ritu, MIL bagi kelapa muda dah diparut dan air kelapa.
Esoknya terus bancuh buat lempeng. 
So arini masih ada baki bancuhan lempeng tu.
Mak cakap simpan lama2 dalam peti xpe so minggu ni hari2 la muka lempeng. hehe
Rupa lempeng yang dibuat.

lebihan yang sudah dimakan 2keping..Alhamdulillah

Bahan-bahan :

Kelapa muda (diparut) - 1biji
Air kelapa (agak2 sendiri) - pakai air biasa pun boleh
Tepung gandum - 5senduk (tambah jika kelapa berlebihan,bancuhan tidak keras dan tidak cair) 
Gula - secukup rasa (nak manis taruk lebih)
Sedikit garam

Bancuh dan goreng seperti biasa. Then siap!
simple resepi dari Puan Mila.

lepas nih boleh la jadi blog masak-masak pulak..hehe
Sharing is Caring!


5 comments:

Suria said...

sedapnye milaaaa
lamae gila x mkn lempeng kelapa ni,
sejak² dok membujang mkn lempeng tepung jee...
kihkih

yeaaah suka segmen : DAPUR PUAN MILA

hidayah said...

adoi..sedapnya..
saya pun dah lama sangat tak makan lempeng kelapa..

nak buat tak pandai..
tangan kaku..

ohh..ada resepi nih boleh test..

:)

puan.mila said...

suria: sgt sedap..meh2 ade baki lebih lg nih..hehe
saje taruk dapur puan mila sbb xtau nk wat title ape startingnye..hehe

hidayah : try la..sangat mudah..y xtau pun boleh wat :)

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

yummyyyyyyyyyyyyyy
best kannn bila masak utk suami...huhuhuhu
seronok bila dengar komen2 suami nie
bertambah semangat nk improve masakan kan kan kan yunkkkkk

puan.mila said...

betol2..before ni malas je nk msk..since dh kawen baru semngat duk dapur..haha