Wednesday, July 24, 2013

Tema 1st raya, mustard kepada purple..


Kalau entri aku yang lepas, beria aku nak tema raya pertama warna mustard. Suami pun setuju asalkan bukan warna pink. Maka start la kami laki bini mencari baju mustard readymade. Baju laki tak kisah, berlambak baju melayu dah siap untuk warna mustard.
Tapi baju si isteri alahai susah bebenor nak cari design color mustard yang berkenan dihati. Jumpa dah warna tapi design out. Aku tak kisah jubah/kurung moden/kebaya asalkan yang simple dan nampak terletak kat badan. Takmo nampak besar sangat atau terlalu fit kat badan.
Punya la cari kat dua mall Kuantan ni tapi tetap nan hado berkenan dihati.
Dah jumpa jubah mustard tapi suami pula tak berkenan designnya, kalau suami dah tak berkenan memang xleh nak watpe. Sebab isteri berhias untuk suami, cewahhhh

Dan tetiba kat Megamall Kuantan, aku terpandang model patung memakai kebaya pendek. Wahh nampak cun dengan simple kerawang. Dalam hati ahh dah berkenan.
Tanya hubby, tapi hubby buat muka dengan nak cakap lawa atau tak. Ahh sudah, aku dah berkenan ni. Tanya la kat seller warna apa yang ada, warna yang ada hanya merah, ungu dan kelabu untuk kebaya ni. Aduhh kuciwa warna mustard xda tapi aku dah berkenan habis. Dang2 time tu jugak aku ajak hubby tukar tema first raya, ungu pleaseee.
Suami time tu macam nak taknak. Aku dah berkenan giler kebaya ungu tu. Bukan dark/soft purple. Entah tapi bagi aku sweet warna purple tu.
Maka suami pasrah terpaksa ikut kehendak bininya on time, hehe
Sekejap je tema first raya dah bertukar, bahaha
Aahh puas hati, baju raya dah jumpa.
Lepas ni misi nak cari baju melayu hubby (hope adala ungu yang match dengan baju aku) dan Zara aku nak beli kain, dan suruh wan dia jahitkan baju kurung untuknya.
Sempat la kot siap, baju kurung si kecil cenonet je.



Berbatik daku dipagi raya nanti, ala tradisional giteww.
Puasa baru je half ramadhan ko dah sibuk dengan baju raya, phewww~

Tema Mustard raya tahun depan ye bang!

17 comments:

Che Rosliza Che Mat said...

datang singgah dan follow sini...cantik baju raya..

Siti Nursyamimi said...

raya sakan pn mila tahun ni..hehe..mesti gojes nnt tu..:)

hayati hashim said...

Untung oiiii mampu pakai kebaya lagi...

- AZIE - said...

zara pun pakai kebaya jgk ke hehehe

Zul Fattah said...

salam.. fuhh, ada sparuh ramadhon lg nk raya.. dah siap dah bju raya..? laju

Syu, Syuhada said...

wah, dah setel baju rayenye :p
excited ek ;)

puan.mila said...

@che rosliza : tq :-)

@mimi : xdala sakan pun..gojes ttp gojes, hehe

@hayati : bdn jnis ssh nk naik..

@Azie : zara bju kurung je..

@zul fattah : prepare awl, tak klm kbut last mnute.

@syu : dah ada ank kna prepare awl2 :-)

IbuNoey said...

hehe..Noey pun dah prepare awal..tp baju sang suami dan c kecik je yg awalnyer..baju cik puan preggy ni baru nak cari..

~Lieza~ said...

Liza kaler oren kali nie...hehe.. Mustard gold tema thn lepas masa SOfiyya dlm perut...hehehe..

cha said...

hahah sabar jelah tak tetap pendirian tapi kalau i pun mesti cam u nampak yang lawa dan dan nak tukar :p

tahun lepas i berkebaya nyonya tahun ni tak tau lg camne huhu

azizah :) said...

seronoklah mila raya tahun ni meriah sebab ada zara sekali kan.. bestnyaa..

izaFiza said...

Tak sabar nak tgk zara pakai bju kurung. Theehee..

Munnafendy said...

makanya, encik suami dpt 2 pasang baju melayu la tahun ni?

puan.mila said...

mun : pesal dua plak..mustard lom smpt beli lg,haha..tetiap tahun bini dulu akn beli bju maka suami hnya mnurut,hehe

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

batik tak mati zaman...salam ramadhan dari bunda..

Shakina Farhan said...

ok..open house nanti boleh pakai baju ni..hehe

Linda Yusoff said...

amboiiii lawanyaaa baju...