Friday, July 19, 2013

Zara cirit-birit ke??


Assalamualaikum.
 
Aku risau ni, Zara dari semalam kerap poopoo.
Hari ni pun still poopoo tapi poopoo dia sikit-sikit je dan kerap. Pagi ni dah masuk 3kali. Patot risau tak?
Aku suspek sebab makan bubur kurma, kurma kang manis.
Aku sempat kasi 2hari je bubur+kurma, tak ikut 4day rules tu. Suami suruh stop kasi kurma sebab start semalam dia poopoo je. 5, 6 kali jugak kot.
Dua hari lepas 1st poo2 after makan bubur+kurma, hasil poo2 dia macam ada lendir darah sikit.
Selepas tu takda dah darah tapi zara poo2 acap kali.
Kesian aku tengok sampai merah-merah bontot dia. Dah tak lawa vontott tu.
Yang peliknya zara takda nangis meragam sakit perut ke apa.
Dia boleh senyum sengih walaupun kerap poopoo.

Dan sekarang aku hold bagi makan apa-apa, risau nak bagi makan sebab dia asyik poopoo je.
Boleh ke aku wat camtu??
Aku just bagi SI je.
Arghh buntu.
Ada mommies pernah lalui macam aku tak?
Camne nak handle ye?

Zara tak menangis, so patot bawak ke klinik tak?

6 comments:

ctmah said...

i pulak terbalik.
Alisha kerap sembelit.so kurma boleh lawaskan poo poo alisha.
boleh je u nak stop makan kejap n bagi SI jek.sambil OK then try makanan lain pulak.
or u boleh try BRAT(Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast) n stop P

IbuNoey said...

try stop bagi bubur kurma tu dulu.bagi SI je dulu sebab SI ni kan penyembuh penyakit gak.nnt dia neutralkan la...

Hafizah said...

salam kenal..
cian zara..klu cirit lebih dr sehari tu better bwk pg klinik. bg die minum air byk2..takut dehidrate..

Chekgu Azrine said...

anak akak penah jd camni..orang kata beralih bulan..kerap jgk jadi..tp takdela berhari2..

QueeN TerataI said...

ape2 pun yg berlaku pada anak better bawa g klinik ye ibu2.. lg2 ceri beri ni yer.. bahaya

cha said...

pergila klinik u. better check dulu