Friday, August 2, 2013

Ketam telur masin..blurghh!


Salam Jumaat,
Alhamdulillah, 24 Ramadhan masih berkesempatan berpuasa penuh. Hopefully dapat berpuasa penuh seperti tahun lepas.
Kalau time puasa tahun lepas, aku preggy. Tahun ni?? eh think +, hormon peod dah tak betol gamaknya sebab tu peod tak muncul2. hehe
Ramadhan hampir sampai ke penghujungnya.
Sedih, hiba semua perasaan bercampur baur. Semoga dipanjangkan usia untuk bertemu lagi Ramadhan tahun-tahun berikutnya, aaminnn

Semalam mertua datang berbuka kat Kuantan.
Kebetulan suami ada beli ketam fresh dari laut, eh ke sungai?? yang banyak amat maka berketam telur masin la kami.
Sudahnya sampai ke sahur makan, pheww perit tekak kami laki bini sepanjang berpuasa semalam gara-gara makan makanan masin time sahur.
Hadap la ketam tu sampai habis, nak simpan esok-esoknya takot tak sedap pula nanti.

Nah!


Pepagi dah upload gambar menu, hadap la ko, hehe..ampunn
Kot2 la nak penghujung Ramadhan ni, korang nak masak special menu macamni.
Sedap!

Kalau sebelum ni makan kat kedai je menu ni, dah la mahal gabak tak puas makan pulak tu. Since dah tahu resepinya senang ya amat maka kami akan buat sendiri je.
No kedai lagi untuk menu ni, jimat!

Ala, bahan-bahan yang diguna mudah je.
Tepung ubi, marjerin, cili api, susu cair, daun kari, bawang putih, minyak dan jangan lupa telur masin. Act resepi ni memang pakai kuning telur masin je, tapi kami taknak bazir maka campur jgk putih telur masin.

Ok, korang patut cuba, serius mudah dan sedap!
Mengantuk dah ni, nak join zara tido, taaa..

8 comments:

Allene said...

bestnya pandai masak ketam.. lin ni masak,beli,siang sume tak reti... =D

cplud miera said...

wah bestnye mila. sedap tuh :)

Cik Puan Rara said...

eh xpenah mkn lg yg mcm ni.t boleh try.hhehehe

Norhazrina Abdul Hamid said...

sedapnya ketam..mmg fav sy..tp sy xpndai mkn ketam..kena mintak suami / mak tlg kopek kan isi..hahaha..

IbuNoey said...

sedap menu ni..tak pernah nampak lagi..

wardah said...

Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
http://supplementforall.blogspot.com/

cha said...

kalau masukkan putih dia tak masin sgt ke u? haih kirimla ketam fresh kat i huwaa mesti murah kn kt sane compare kt sini T____T

puan.mila said...

cha : xda masin sgt pun, masuk pun sikit je..mmg boleh dpt murah pun, hubs i slalu amek ketam segar dri atuk sedara dia kat kuala pahang..amek byk2 dptla murahnya,hehe