Friday, January 18, 2013

Tips cepatkan tali pusat tercabut..




Salam pembaca.

Since dah ada baby xleh daa nak update blog tiap hari, tapi xpe xkisah pun.
Lebih seronok bermain dengan baby zara dari duk update blog, hehe

Arini dah 11 hari berpantang. Kejap pulak rasanya.
Alhamdulillah baby zara tak banyak ragamnya. menangis bila nak susu je, kerjanya tido dan tido. time berjaga mata duk kelip-kelip je. Mak aku cakap baik budak ni. Tengok la mak nya siapa, haha..perasan!

Sekarang baby zara ngah tido, aku amek peluang update kot tab, malas nak on laptop.
Pengalaman bersalin pun aku lom ceritakan. Tunggu entri lain ye.

Sekarang nak cerita pasal tali pusat zara.
Alhamdulillah, dalam usia 6 hari tali pusat zara dah tercabut.
cepat ke lambat?

bagi aku sangat cepat kot.
sepupu sepapat zara paling cepat pun 7 hari dan paling lama pun 10 hari baru tercabut.
kiranya zara yang paling cepat la antara cucu mak aku. hehe

tips nak bagi tali pusat baby cepat tercabut dan cepat kering mudah je.
Macam aku selalu tuam kan pusat baby dan sapu minyak gamat kat atas pusat dan keliling pusat zara.
memang sangat menjadi.

Aku tak tuam pakai tungku moden tu, tapi tuam pakai tungku batu.
tungku batu sungai turun temurun, heh






Aku bertungku pun pakai tungku ni, best!
Itu je aku nak share, tips yang cukup simple ^_^



6 comments:

Yanei Khairani said...

tahniah mila!!~
yanei pun dh selamat deliver. mmg penutup tahun 2012 lah!~ awal 2 minggu. hukhukhuk.. errmm.. .baby yani tercabut tali pusat masa hari ke 4. alhamdulillah... MIL bg ubat from kg halaman dia, thailand. heheehee..

MAY said...

Tahniah slmt melahirkn..

tkut pulak..errrrrrr...

Munnafendy said...

ok, thanks for the tip! hehe

insyaAllah pantang nnti pun pakai tunku batu sungai. tradisional way :)

Bazilah (^0^) said...

maryam 7 hari :) bazi guna ubat yg hospital bagi jer. mmg cpt kering :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

dah bersalin ye..tahniah:) lama dila xjenguk sni..ouh..nurse ckp kt dila klu nk cpt tli pusat cabut mandikan baby 3x sehari dan cuci lpas mndi..cpt jgk zara 6 hr dh cabut;)

QueeN TerataI said...

anak Queen dulu hari ke 4 dah cabut dah tali pusatnya... ;)