Friday, August 30, 2013

Ambil peluang blogwalking, kalau sempat...


Salam Jumaat!

Bersiaran dari rumah mak mertua, cewahhh!
Kesian aku, balik kampung camni baru ada kesempatan nak update, komen dan blogwalking bagai.
Sekarang masa kat rumah sangat2 terhad. Memang mengadap Zara 24jam, aku suka!
Sanggup aku ketepikan blog semata-mata nak melayan Zara.
Zara dah pandai, kalau aku tak melayan dia akan memberontak. Tak sanggup aku nak biarkan dia main sorang-sorang.

Sebelum ni samsung tab aku ok, sekarang bermasalah nak update blog. Taktau virus ke hape. Setakat nak online fb dan instagram boleh laa.
Nak mengadap laptop kat rumah lelama tak dapat lerr. Zara mengagau je nak menaip sama, at last aku tutup je laptop, haha
Kat rumah mertua dan rumah parents boleh la spent masa sekejap untuk blog, Zara ada yang tolong tengok, teman main dan melayan. Suka la dia kalau ramai yang melayan, lagi-lagi kalau dengan wan dan tok dia.

Aku pakai laptop pak mertua ni, pak mertua dah selalu tengok aku pakai tengok laptop dia.
Tapi segan juga nak pakai lama, hehehe.
Eh ok, pak mertua dah balik laa.

Bye!

Monday, August 26, 2013

Pindah rumah lagi!


Salam dan hai!
Tab aku bengong gamaknya, hari ni tetiba dua entri kosong terpublish, kat mana aku ter enter taktau la.
Stress!!
Dah la hampir dua minggu tak dapat  update entri dengan tab. Godek-godek taktau apa problem. virus gamaknya. Sebab tu blog aku sepi. 
Double stresss!!
Sekarang update pakai laptop, takleh lelama sebab Zara nak kacau kerjanya. Dengki ibu tak layan dia, haha. Tak suka online pakai laptop sebab gedabak besar, malas nak on. Alasan.

Aku pindah rumah lagi. Habis pantang bulan 3 ritu baru je pindah kat Indera Mahkota, Kuantan.
Tempat dah strategik, dekat ngan bandor tapi tetap nak pindah.
Alasan suami jauh dari tempat kerja katanya. Indera Mahkota - Gebeng.
Sekarang pindah ke Balok, Kuantan. Haa puas hati suami xda nak rushing ke tempat kerja.
Penat oi pindah ni, paling tak suka nak kemas baju bajan dan periuk belanga kat dapur.
Dari sekecil zarah dan sebesar2nya barang. Pack dan unpack! Memang tak suka, mujur mak mertua datang tolong. Mekasih mak!

Aku suka rumah baru sekarang. Selesa dan besar!
Lengkap kabinet dapur. Lawa!
Walaupun hanya menyewa, lol. Takpe menumpang keselesaan rumah orang.
Buat macam rumah sendiri giteww.

Rumah sekarang tak sibuk dari bandar. Dan tak panas. 
Yang best depan rumah ada pokok-pokok getah, sejuk je angin sepoi-sepoi bahasa.
Azan dan bacaan quran dari surau pun jelas kedengaran. Takdala confius eh dah azan belum.

Nanti ada masa terluang aku view rumah sewa baru sekarang. Itu kalau rajin, hehe
Ok bye!

Thursday, August 15, 2013

Raya 2013


Selamat Hari Raya!
Raya kan sebulan, maka sebulan la kita wish raya, tak giteww?
Raya kali ni meletopss sangat.
Sebab first time beraya dengan sikecil dan 2nd time beraya dengan suami.
Dah ada anak, kami feeling excited sangat nak beraya.
Semua benda, sikecil yang akan diberi keutamaan. Walaupun excited tapi tetap bersederhana.

Turn raya kali ni kat rumah parents aku.
Petang raya kedua dah berdesup balik Paka, rumah mertua.
Memang rushing, tak puas rasa beraya kat kampung sendiri, semua nak cepat.
Rumah pakcik, makcik aku wajib pergi kalau time raya. Itu sempat la pergi tapi rumah kawan-kawan sekolah langsung tak menyempat. Kesiann aku.

Gambar family potrait sebelah aku langsung takda. Alkisahnya anak abang aku terdelete semua gambar 1st day raya kat dalam kamera abang aku. Takda backup. Memang sedihh, takda moment 1st day raya 2013.
Nak buat camne kan? Tak kan nak marah anak kecil tu. ishh

Raya ke-3 kat rumah mertua aku. Buat makan-makan sikit. Ada bbq ayam dan kambing, steamboat, mee goreng, lontong, spageti. Buat kecil-kecil je, bukan open house pun just panggil saudara terdekat je.
Tugas aku hari tu dukung zara je, hehe
Raya ke-4, ikut mak mertua pergi kenduri kahwin dan beraya rumah atok saudara.
Raya ke-5 beraya ke rumah kawan-kawan suami dan malam tu gerak balik Kuantan.

Walaupun tahun ni beraya dengan sikecil, tapi raya tahun 2013 paling kurang bergambar. Taktau kenapa.
Gambar kami bertiga kalau tak silap 2keping je. Sedihkan?? Itupun gambar 1st raya dan 3rd raya. Yang lain haremmm.
 
1 Syawal



2 Syawal

Ini je gambar family yang ada. Yang lain dah terdelete. sobs~


Baru sampai rumah mertua


Beraya rumah makcik suami

3 Syawal







 
 
 
 
4 Syawal

 
 
5 Syawal 

Nan hado gambar

 
6 Syawal

Aku dan beberapa geng mommy gojes ke rumah terbuka Kina. Kami berpakat jumpa kat rumah Kina je. 
Aku tumpang Hana sebab laki den kerja. Kesian Hana penat2 dari Kelantan-KT then terpaksa pulak pusing2 kat Indera Mahkota cari rumah aku. Ampunn Hana.
Gambar kami..
 

L-R :
Hana, Nana, Kina, Mine, Nadia, Intan
Gojes mommies pantai timur :)

Ok, so far sampai raya ke-6 je aku beraya sebab suami pun dah start kerja. Congok la aku dan Zara kat rumah. Esok parents aku datang Kuantan, yeahh!!. Weekend ni jalan-jalan raya lagi.

Ok bye!

Saturday, August 10, 2013

Selamat Hari Raya!!


Salam raya!
Pejam celik dah 3 hari kita menyambut Syawal. Sekarang baru berkesempatan nak update blog. Sibuk bebenor dan malas pun ada.

Belum terlambat rasanya aku nak ucap kemaafan pada Syawal ni.
Di kesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin.
Ampun maaf jika penulisan aku sepanjang berblogging membuatkan ada yang terguris.

1st day Syawal kami.



*notakakiaku : sedihhhh..semua gambar (dalam kamera abang aku) 1st day raya aku dengan whole family aku terdelete oleh anak buah(anak abang aku)..takda backup..maka xda family potrait raya 2013..huwaaaa!!

Saturday, August 3, 2013

Balik kampung!!


Punyala sedap tidur semalam, sampaikan sahur hampir terbabas. 5:30am hubs kejut tak bangun sahur ke? adoi! Laki bini tidur manfuss. Kekdahnya laki bini bangun tak basuh muka terus ngap nasi goreng dari kuali 2, 3 sudu. Takda cedok ke pinggan dah, bahaha.

Mood balik kampung dah berkobar-kobar ni. Walaupun takla jauh mana Kuantan-KT, tapi feel balik kampung tetap ada, lagi la kalau bukak lagu raya time drive..fuhh syahdu okeh! silap-silap meleleh air mata hidung bagai. over!

Ooyeahh petang ni dah nak balik KT. Hubs memang sengaja hantar balik awal sebab silap-silap malam raya baru dia sampai rumah parents aku. Kerjanya sometime tak menentu. Tak ke nangis aku. Nak jugak feeling kemas rumah, beriuh rendah dengan adik beradik di malam raya.
Oh ye, tahun ni turn raya rumah aku dulu. Mesti la excited sebab beraya dengan sikecil juga. Nak ajar zara collect duit raya bebanyak nih, hehe
Tapi petang 2nd day raya dah kena balik Paka rumah mertua. Macam kejap la pula 2nd day raya dah blah dari rumah sendiri, tsk. Takpe fair & square, ada mertua mestila kena berlaku adilkan? Baru mertua sayang, kekeke




Nih gambar semalam, katil dah rupa apa. Sikit-sikit aku kemas baju masuk bag. Buat dari pagi semalam kot kekdahnya 12malam baru siap, bahaha.
Excited nak balik kampung tapi nak pack atau unpack baju bajan memang aku slow. Malas wehh, tak suka tapi terpaksa buat jugak, nak harapkan suami nanti ada je barang yang tertinggal. Silap-silap tak bawak balik baju raya. nangiss!



Ok ni semua dah siap packing. Baru anak sorang selambak dah nak bawak balik. Anak 2, 3 tak tahu la camne berlambak-lambaknya nanti, ish. Aku kalau boleh 1 gobok nak bawak balik, ada je baju itu ini nak bawak balik. Eh baju ni penting, baju tu penting sudahnya dah jadi selambak, itula aku. adoi!

Ok, dah siap kemas, nak bantai tidur jap,hehe
Petang ni nak jumpa nana nak pickup kuih raya. Bye!

Friday, August 2, 2013

Ketam telur masin..blurghh!


Salam Jumaat,
Alhamdulillah, 24 Ramadhan masih berkesempatan berpuasa penuh. Hopefully dapat berpuasa penuh seperti tahun lepas.
Kalau time puasa tahun lepas, aku preggy. Tahun ni?? eh think +, hormon peod dah tak betol gamaknya sebab tu peod tak muncul2. hehe
Ramadhan hampir sampai ke penghujungnya.
Sedih, hiba semua perasaan bercampur baur. Semoga dipanjangkan usia untuk bertemu lagi Ramadhan tahun-tahun berikutnya, aaminnn

Semalam mertua datang berbuka kat Kuantan.
Kebetulan suami ada beli ketam fresh dari laut, eh ke sungai?? yang banyak amat maka berketam telur masin la kami.
Sudahnya sampai ke sahur makan, pheww perit tekak kami laki bini sepanjang berpuasa semalam gara-gara makan makanan masin time sahur.
Hadap la ketam tu sampai habis, nak simpan esok-esoknya takot tak sedap pula nanti.

Nah!


Pepagi dah upload gambar menu, hadap la ko, hehe..ampunn
Kot2 la nak penghujung Ramadhan ni, korang nak masak special menu macamni.
Sedap!

Kalau sebelum ni makan kat kedai je menu ni, dah la mahal gabak tak puas makan pulak tu. Since dah tahu resepinya senang ya amat maka kami akan buat sendiri je.
No kedai lagi untuk menu ni, jimat!

Ala, bahan-bahan yang diguna mudah je.
Tepung ubi, marjerin, cili api, susu cair, daun kari, bawang putih, minyak dan jangan lupa telur masin. Act resepi ni memang pakai kuning telur masin je, tapi kami taknak bazir maka campur jgk putih telur masin.

Ok, korang patut cuba, serius mudah dan sedap!
Mengantuk dah ni, nak join zara tido, taaa..