Wednesday, January 23, 2013

WW #14 : Zara rindu abah!




Salam readers.


Berkerut dahi anak ibu..




Zara rindu abah..
Abah cepat la pulang tengok zara kat kampung..
Ibu pun rindu abah..hehe

Tuesday, January 22, 2013

Sembelit ketika pantang..




Salam readers.

Tajuk post agak haru sikit. Tak melampau kang? hehe. 
Tapi tu ler realiti yang terpaksa aku dilalui ketika dalam pantang. Sembelit!!
Azab wehh..better yang tengah preggy get ready awal2.

Sembelit sangat common ketika dalam pantang. Time before deliver aku tak standby apa-apa ubat so terpaksa la hadap. Menangis wehh..huhu
Azab sembelit lebih sakit dan takut dari nak bersalin. Pendapat aku laa.
Eh bukan nak takutkan mommies to be tau..sekadar berkongsikan pengalaman sendiri.

Yang jadi takut dan sakit sebab luka yang jahitan tu.
Takut tertetas..tu je yang duk pikir..huhu
Awal berpantang aku tak rasai lagi sembelit ni, hari ke12 berpantang baru terkena, huhu
mengigil kepala lutut time hadapinya..

Tapi kalau yang berpantang dengan set nona roguy InsyaAllah xyah risau.
Sebab dalam set bersalin NR dah ada ubat lawaskan pembuangan.
apatah nama ubat tu aku lupa.

Macam aku lepas kena sembelit tu, terus usha-usha tanya sana sini apa solution tuk elakkan dari sembelit ni.
Macam2 cara orang duk suggestkan kat aku untuk atasinya.
Last2 aku ambik solution yang mudah.
Makan ubat ni..






"Bisacodylum"..kat farmasi ada jual.

makan waktu malam sebelom tidur.
macam aku, makan semalam dan bangun  pagi tadi sangat lawas ketika membuang.

Xyah la mkn tiap malam..bagi aku 2, 3 hari makan la 1kali.
Makan tiap hari kang cirit pulak haru biru nanti xdang sampai toilet..hehe

okeh, tu je nak share.
Eh, pengalaman bersalin aku lom story kang?

stau tune yaa..


Friday, January 18, 2013

Tips cepatkan tali pusat tercabut..




Salam pembaca.

Since dah ada baby xleh daa nak update blog tiap hari, tapi xpe xkisah pun.
Lebih seronok bermain dengan baby zara dari duk update blog, hehe

Arini dah 11 hari berpantang. Kejap pulak rasanya.
Alhamdulillah baby zara tak banyak ragamnya. menangis bila nak susu je, kerjanya tido dan tido. time berjaga mata duk kelip-kelip je. Mak aku cakap baik budak ni. Tengok la mak nya siapa, haha..perasan!

Sekarang baby zara ngah tido, aku amek peluang update kot tab, malas nak on laptop.
Pengalaman bersalin pun aku lom ceritakan. Tunggu entri lain ye.

Sekarang nak cerita pasal tali pusat zara.
Alhamdulillah, dalam usia 6 hari tali pusat zara dah tercabut.
cepat ke lambat?

bagi aku sangat cepat kot.
sepupu sepapat zara paling cepat pun 7 hari dan paling lama pun 10 hari baru tercabut.
kiranya zara yang paling cepat la antara cucu mak aku. hehe

tips nak bagi tali pusat baby cepat tercabut dan cepat kering mudah je.
Macam aku selalu tuam kan pusat baby dan sapu minyak gamat kat atas pusat dan keliling pusat zara.
memang sangat menjadi.

Aku tak tuam pakai tungku moden tu, tapi tuam pakai tungku batu.
tungku batu sungai turun temurun, heh






Aku bertungku pun pakai tungku ni, best!
Itu je aku nak share, tips yang cukup simple ^_^



Tuesday, January 15, 2013

Saya lah anak ibu!




Salam aunties!

Lastly ibu nak jugak upload gambar saya.
Gambar saya tengah tido pulak tu.
Haish ibu ni..

Hai aunties!
Saya la baby Hasya Nurzahra.



Ibu cakap nanti dia akan upload lagi gambar saya.

Stay tune ye aunties! ^_^

Monday, January 14, 2013

Saya dah ada nama!




Salam aunties!


Arini usia saya dah 7 hari..Tengok, ic saya pun dah siap..



Ibu cakap boleh panggil saya ZARA tau!
Salam perkenalan aunties!

Gambar saya nanti ibu kasi tengok ye.. :p

Monday, January 7, 2013

Alhamdulillah..I'm a Girl!




Salam readers.

Alhamdulillah :)
Setakat ni dulu aku pos..